Boli

#simptome #meningita #febra #oxigen #deces #antibiotice #dureri de cap

Meningita: invata sa recunosti la timp o boala fatala!

Meningita este o inflamatie a invelisului creierului a carei simptomatologie este adesea confundata cu a unei raceli sau gripe. Este o afectiune serioasa care, atunci cand nu este fatala, creste riscul aparitiei unor complicatii severe precum surditatea, pierderea memoriei, dizabilitatile de vorbire si chiar paralizia. Invata sa recunosti corect simptomele specifice meningitei si ce masuri sa iei pentru a evita aparitia complicatiilor si riscul de deces!

Cand si cum poti face meningita?

Meningita sau inflamatia membranelor care invelesc creierul (si uneori a lichidului cefalorahidian) reprezinta o complicatie care se declanseaza pe fondul infectiilor virale, bacteriene sau fungice din organism.

Cele mai multe cazuri de meningita apar din cauza infectiilor cu virusuri. Meningita virala este cea mai usoara forma a acestui tip de inflamatie, iar recuperarea este rapida, in maximum doua saptamani.

Meningita bacteriana este o forma mult mai grava, care creste riscul de septicemie si deces. Apare atunci cand bacteria cauzatoare de infectie patrunde in sange si migreaza catre creier si maduva spinarii.

Meningita fungica este cea mai rara forma a acestei afectiuni si sta la baza meningitei cronice, care are un debut simptomatologic lent. Primele manifestari pot aparea si dupa cateva saptamani de la momentul inflamarii meningelui.

Cum recunosti meningita?


Simptomele meningitei se confunda usor cu cele ale gripei. Nu are o simptomatologie specifica, insa tabloul de manifestari al meningitei cuprinde, cel mai adesea:
 

  • febra mare;
  • durerile severe de cap;
  • rigiditatea gatului;
  • starea de confuzie si lipsa luciditatii;
  • varsaturile sau greata;
  • convulsiile;
  • lipsa poftei de mancare;
  • starea acuta de somnolenta.


Durerile severe de cap, insotite de febra, ameteli sau convulsii reprezinta semnalele de alarma pentru meningita, care ar trebui sa te trimita, de urgenta, la medic.

Cum se trateaza meningita?

Tratamentul meningitei depinde de mai multi factori - cauza afectiunii, severitatea infectiei, varsta si starea generala de sanatate a pacientului.

Interventia medicala rapida este cruciala pentru salvarea vietii si reducerea riscului de aparitie a complicatiilor.

Formele usoare sau moderate ale meningitei, asa cum sunt cele virale, nu necesita internare, ci tratament ambulatoriu, de regula nemedicamentos. In astfel de cazuri, medicii pot recomanda medicamentele doar pentru ameliorarea simptomelor de febra sau durerilor de cap, insa acestea nu trateaza afectiunea in sine.

Meningita bacteriana acuta este o forma mai grava a bolii, care necesita adesea internare in spital si administrarea antibioticelor pentru distrugerea bacteriei care a cauzat inflamatia meningelui.

In formele severe ale bolii, medicii pot recurge si la masuri de reducere a presiunii intracraniene si de ameliorare a durerilor de cap, prin administrarea medicamentelor cu corticosteroizi.

In functie de evolutia bolii si de simptomele manifeste, mai pot fi administrate medicamente pentru prevenirea convulsiilor, reducerea febrei, dar si terapie prin oxigen, in cazul aparitiei problemelor de respiratie.

Recuperarea dupa meningita poate dura intre trei zile si cateva saptamani, in functie de severitatea infectiei si de complicatiile aparute.

Igiena corecta a mainilor si tratarea corecta a infectiilor din organism ajuta la prevenirea acestei afectiuni care afecteaza creierul si te predispune la o multime de pericole, inclusiv deces.


Foto: drtroybuescher.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare