Boli

#medicul Virgil Musta # varianta delta #virgil musta #protejare

Medicul Virgil Musta, explicatii despre cum trebuie sa te protejezi de varianta Delta

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infectiose Victor Babes din Timisoara, atrage atentia ca spitalele sunt pline de pacienti nevaccinati impotriva noului coranavirus. Tot mai multi romani ajung direct la spital dupa ce se infecteaza, iar formele severe sunt din ce in ce mai frecvente. Medicul sustine ca "suntem in al 12-lea ceas", iar "peste 95% din bolnavii de Covid ajunsi la spitalul „Victor Babes” sunt nevaccinati, iar evaluarile epidemiologilor arata ca putem atinge destul de repede 15.000 de noi cazuri pe zi''.

"Unde vor intra toti acei pacienti cu forme severe si critice?" se intreaba dr. Musta.

"Din cauza ritmului mult mai mare de infectare decat in celelalte valuri pandemice si a formelor mai grave, nu putem externa pacientii atat de repede pe cat ne vin alte noi cazuri. (…) Conform statisticilor internationale, din tarile cu rata mica de vaccinare (cum suntem si noi), se poate ajunge ca 10% din cazuri sa evolueze sever si peste 3% sa decedeze. Aceasta inseamna ca la un numar zilnic de peste 7000 de cazuri la nivel national, putem avea zilnic un numar de 700 cazuri care pot evolua sever si care ar necesita internare in sectii specializate. Daca nu facem ceva concret, pe ritmul actual de crestere, evaluarile specialistilor epidemiologi arata ca putem atinge destul de repede 15.000 de noi cazuri pe zi. Unde vor intra toti acei pacienti cu forme severe si critice? De fapt, la ritmul actual de cazuri noi si de cazuri grave, niciun sistem de sanatate din lume nu va putea face fata. Oricat incercam sa mai crestem numarul de paturi, se vor epuiza si acestea foarte repede", transmite Virgil Musta.

Care sunt masurile care trebuie respectate in valul 4

Masurile care ar trebui luate preventiv, de fiecare om, „mai ales pentru urmatoarele 30 de zile”:

  • evitati intalnirile care nu sunt neaparat necesare, evitati locurile aglomerate de interior sau de exterior
  • purtati masca in toate locurile inchise (aerisiti-le frecvent), cat si in cele deschise mai aglomerate si pastrati o distanta ce cca 2 metri fata de alte persoane
  • spalati-va pe maini si dezinfectati suprafetele la care au avut acces si alte persoane
  • daca aveti simptome, este important sa nu mergeti in comunitate, sa va testati, iar daca testul este pozitiv pentru Covid-19, sa luati imediat legatura cu medicul de familie
  • nu asteptati ca saturatia de oxigen sa scada sub 93%
  • vaccinarea, obtinerea imunitatii dupa vaccinare incepe sa se formeze dupa 14 zile de la prima doza si devine protectoare dupa 1-2 saptamani de la a doua doza.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare