Boli

# mihai craiu #coronavirus

Medicul Mihai Craiu, despre noul coronavirus: "Intra in corpul nostru cu ajutorul unui receptor special"

Medicul Mihai Craiu a explicat pe pagina de socializare Spitalul Virtual pentru Copii rezultatele unui studiu recent asupra actiunii coronavirusului in corpul uman. Acesta descrie cum este afectat organismul si cum actioneaza acesti receptori in cazul adultilor si al copiilor. 

Iata mai jos mesajul integral al medicului: 

"Mai multi experti au dovedit ca noul coronavirus intra in corpul nostru cu ajutorul unui receptor special, de la suprafata celulelor din caile aeriene sau din tractul digestiv. Acestia se numesc receptori pentru ACE2 (angiotensin converting enzyme)

Buuun.... Dar ce fac ACE2 ?

Receptorii pentru angiotensin-convertaza sunt asemanatori zonei de andocare de pe Statia Orbitala. Adica Navetele spatiale (noul coronavirus) se cupleaza cu Statia Orbitala (celula umana care are receptori ACE2) DOAR DACa se realizeaza, inainte de cuplare, o conexiune perfecta intre cele doua, prin intermediul unui brat telescopic. Cu bratul acesta seamana proteina de fuziune, in forma de sulita (spike-protein), a lui SARS-CoV-2.

Cuplarea dintre coronavirus si celula umana presupune o potrivire perfecta (cum ar fi cea dintre cheia noastra din buzunar si broasca usii de la propria casa)...

Ce ne facem daca nu avem o potrivire perfecta intre cheie si broasca? Intre Naveta spatiala si Statia orbitala??

Nu se realizeaza procesul dorit. Adica nu deschidem usa, nu cuplam naveta (coronavirusul) la Statia orbitala (celula umana).

Si in acest fel sunt infectate mai putine celule si apare o infectie COVID-19 mai putin grava. Cand exista mai putini receptori ACE2 la suprafata celulei ar putea fi infectia mai blanda. Cum e la copil. Receptorii ACE2 sunt foarte putini la nastere si se dezvolta odata cu varsta.

Acesti receptori ACE2 sunt codificati (ca ORICE ALTa proteina din corpul nostru) de o gena. Care poate avea variante diferite, de la un grup de oameni la altul. Sunt descrise aceste variatii sub numele de polimorfism. Adica mai multe forme pentru aceeasi gena.

Cel mai frecvent polimorfism al genei pentru receptorii de angiotensin-convertaza este cel de tip ACE2 I (de la Insertion si nu de la cifra 1 cum a inteles eronat jurnalistul belgian) si respectiv ACE2 D (de la Deletion).

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4811575/

In acest studiu rezulta ca apare o evolutie mai blanda a COVID-19 la acele grupuri de persoane care au polimorfismul ACE2 D. Acest polimorfism este prezent mai frecvent in Europa de Est si Centrala, precum si in Scandinavia, si mai rar in Europa de Vest.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7102561/ (articolul stiintific vorbeste de ACE2 si polimorfismele I&D ale alelelor sale - multumesc Silvia Dumitru pentru link-ul oficial)

Razand putin, rezulta ca suntem mai mult urmasii Dacilor liberi decat ai Romei antice.

Pana la urma, conteaza mai mult, in evolutia pandemiei, distantarea sociala, masca si igiena mainilor, decat orice altceva. Dar ne mai ajuta si genele...

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare