Boli

#tehnologie moderna #medicina secolului #medicina

Medicina in secolul vitezei. 3 avantaje oferite de tehnologia medicala moderna

Tehnologia avanseaza intr-un ritm galopant in absolut toate domeniile iar medicina nu face exceptie. Dimpotriva, domeniul medical a evoluat uluitor de mult in ultimii ani, usurand atat viata pacientilor, cat si munca personalului medical. In afara descoperirilor legate de diferite substante medicamentoase noi, tehnologia medicala moderna ofera, in prezent, o mai buna precizie in stabilirea diagnosticelor, dar si forme de monitorizare mai rapide. Iata cateva exemple de avantaje oferite de evolutia tehnologica a domeniului medical si diferentele notabile pe care aceste descoperiri le fac in viata pacientilor.

 

Dispozitivele de monitorizare portabile

Avand in vedere ca numarul pacientilor diagnosticati cu boli cardiovasculare sau diabet este tot mai crescut, tehnologia moderna inlesneste monitorizarea catorva functii importante, precum tensiunea arteriala, glicemia sau colesterolul, cu ajutorul dispozitivelor portabile. Acestea pot fi folosite ori de cate ori pacientul are nevoie, in confortul propriei locuinte. Astfel, pacientul nu mai trebuie sa se prezinte la medic sau la laboratorul de analize pentru aceste masuratori simple, fapt ce ii ajuta sa economiseasca timp si energie, dar mai ales sa primeasca pe loc rezultatele. De asemenea, aceste dispozitive au capacitatea de a memora un anumit numar de inregistrari sau chiar de a transmite in timp real datele catre medicul curant.

Exista si alte tipuri de dispozitive portabile de masurare a functiilor vitale, asa cum este, de exemplu, monitorul Holter. Acesta functioneaza similar unui electrocardiograf, insa este purtat continuu de catre pacient, de obicei timp de 24 de ore. Monitorul Holter masoara, astfel, ritmul cardiac in timp ce pacientul isi urmeaza rutina zilnica obisnuita.

Digitalizarea dosarelor medicale

Din fericire, epoca deplasarii de la un medic la altul cu teancul de documente medicale a apus. Nu numai ca aceasta varianta supunea pacientii la o doza ridicata de stres, insa informatiile puteau fi pierdute cu usurinta, medicii intampinand dificultati in tratarea corespunzatoare a pacientilor. In prezent, insa, se impune versiunea digitala a dosarelor medicale, acestea fiind actualizate in timp real si stocate in siguranta, astfel incat sa poata fi accesate oricand, la nevoie. Momentan, inca mai exista documente care sunt solicitate in format fizic, insa notiunea de digitalizare in domeniul medical a evoluat considerabil in ultimii ani.

Telemedicina

Daca vorbim despre telemedicina Romania, exista in prezent clinici care ofera acest tip de servicii pentru cei care nu se pot deplasa la o consultatie cu medicul curant sau platforme neafiliate anumitor clinici, care dau acces la medici si clinici din toata tara. Motivele pacientilor pot fi variate, de la imposibilitatea fizica de deplasare, pana la lipsa timpului sau a mijloacelor necesare pentru prezentarea in cabinet. In acelasi timp, exista avantaje care privesc si clinicile. Mai ales in contextul pandemic actual, evitarea aglomerarii unitatilor medicale este un mare plus.

Telemedicina presupune conectarea pacientului si a medicului prin intermediul apelurilor video sau audio, al mesajelor text sau al postei electronice. Alegerea mijloacelor de comunicare necesare se face in functie de fiecare caz in parte, insa, de multe ori, este necesar ca prima consultatie sa se desfasoare fata in fata, mai ales atunci cand pacientul are nevoie de o examinare fizica mai amanuntita.

Desigur, in afara de avantajele mai sus mentionate, tehnologia moderna ofera si continua sa descopere si alte modalitati de imbunatatire a metodelor de diagnostic, tratament si preventie. Aceste descoperiri nu pot sa fie decat benefice intr-o lume tot mai agitata, in care timpul devine pe zi ce trece mai pretios.

Sursa foto: Shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare