Boli

# administrare antibiotice #riscuri administrare antibiotice #coronavirus #antibiotic

Medicii trag un semnal de alarma! Antibioticele administrate fara presciptie medicala si fara analize pentru vindecarea coronavirusului este periculoasa

Traim in Romania, iar asta le ofera multor necunoscatori sansa de a cumpara de la farmacie antibiotice, fara reteta. Asta chiar daca, legal, acest lucru este interzis.

 

Automedicatia este in continuare o practica deasa in Romania. Oamenii evita sa mearga la medic si cred ca orice raceala, iar mai nou si coronavirusul, pot fi tratate cu antibiotice. Nu isi dau seama insa ca isi fac mai mult rau in acest fel.

In cazul pacientilor diagnosticati cu noul coronavirus, administrarea de antibiotice este o greseala fatala. Cei care iau antibiotic fara reteta de la medic ajung la urgente.

Specialistii atrag atentia ca virusul SAR-CoV-2 nu raspunde la antibiotic, iar folosirea acestor medicamente fara recomandare medicala este extrem de riscanta, relateaza Realitatea PLUS.

"Trebuie sa stabilim foarte clar ca antibioticele se adreseaza bacteriilor. Sunt medicamente care pot trata doar bacteriile. Virusul SARS-CoV-2 este un virus, el nu va raspunde antibioticelor", a afirmat Radu Tincu, medic primar ATI Floreasca.

Potrivit medicului, antibioticele nu sunt lipsite de riscuri.

"Pe langa faptul ca atunci cand ne administram un antibiotic, riscam sa selectam anumite bacterii, adica tratam cu antibiotic un anumit spectru de microorganisme, dar lasam altele sa se poata dezvolte, deci riscam sa selectam bacterii care sa ne produca probleme infectioase ulterioare, pe de-o parte iar, pe de alta parte, exista si anumite reactii adverse. In niciun caz acest antibiotic nu trebuie administrat fara prescriptie medicala si in urma unui consult medical", a aratat Tincu.

Si managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” atrage atentia asupra pericolului tratamentului cu antibiotice in lipsa unei recomandari medicale. Beatrice Mahler avertizeaza ca in acest fel se poate ajunge la lipsa unui raspuns din cauza dezoltarii rezistentei la antibiotic.  

Medicul a explicat ca „tratamentul antibiotic in infectia cu coronavirus si in mod special cu azitromicina are rol antiinflamator, pentru ca azitromicina, se stie de ceva timp, ca la pacientul cu afectare respiratorie poate sa contribuie la reducerea inflamatiei in caile respiratorii. INSA, de la acest punct pana la a administra antibiotic la orice tip de afectare pe care o produce coronavirusul este cale lunga.

De aceea, medicul de familie sau medicul specialist este cel care apreciaza oportunitatea tratamentului antibiotic si IN NICIUN CAZ o persoana care nu are pregatire. Nu de alta, dar riscul de a selecta bacterii care sa devina rezistente la antibiotic in viitorul apropiat sau indepartat este foarte mare si acest lucru ne creeaza si poate sa aiba consecinte pe termen lung asupra starii noastre de sanatate”, potrivit ziare.com.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului