Boli

# accident vascular #medicamente #infarct #medicamente solubile #risc infarct

Medicamentele solubile cresc riscul de infarct si accident vascular cerebral

Medicamentele solubile au devenit foarte populare in ultimii ani, deoarece se dizolva rapid in apa si sunt mai usor de administrat decat clasicele tablete. Cu toate acestea, oamenii de stiinta ne avertizeaza ca unele analgezice care se gasesc sub forma solubila pot creste considerabil riscul de infarct si de accident vascular cerebral.

Motivul: aceste medicamente solubile contin o cantitate de sare mult peste doza zilnica recomandata.


Aspirina si paracetamolul in formula solubila, o amenintare pentru sanatatea inimii

Aspirina si paracetamolul, unele dintre cele mai comune analgezice disponibile in formula solubila, sunt un adevarat pericol pentru sanatatea inimii, intrucat, din cauza cantitatii mari de sodiu din compozitie, cresc tensiunea arteriala. Persoanele care se trateaza in mod constant si pe perioade lungi de timp cu medicamente solubile au un risc cu 28% mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, fata de persoanele care evita acest tip de medicamente.

In cele mai multe cazuri, analgezicele solubile contin aproximativ 50% mai mult sodiu decat ar trebui, conform dozei zilnice recomandate adultilor. Un adult ar trebui sa consume zilnic cel mult 6 g de sare.

Toate aceste concluzii apar intr-un studiu realizat de specialisti de la Universitatea College London (Anglia) si de la Universitatea Dundee (Scotia).


Sarea ajuta la dizolvarea medicamentelor

Pentru a se putea dizolva in apa, medicamentele solubile au nevoie de substante care sa grabeasca acest proces, iar sarea este unul dintre ele. Asadar, cantitatea mare de sare care se regaseste in medicamentele solubile este folosita pentru ca analgezicele sa sa dizolve cat mai repede.

Pe langa aspirina si paracetamol, oamenii de stiinta au analizat si alte tipuri de medicamente efervescente, printre care ibuprofen, tablete cu calciu si zinc si suplimente de vitamina D. Toate contineau mai multa sare decat ar fi trebuit.

"Este un risc pentru sanatatea cardiovasculara, un risc care poate fi evitat. Daca iei zilnic medicamente solubile, cel mai bine ar fi sa te orientezi catre variantele normale", a declarat profesorul de farmacologie clinica Thomas Macdonald, unul dintre autorii studiului.

El considera ca acele companii farmaceutice care produc medicamente solubile ar trebui sa scrie pe prospect cantitatea de sare continuta intr-o doza. Persoanele care iau doar ocazional medicamente solubile nu prezinta risc crescut de afectiuni cardiovasculare.

Sursa foto: torange.us

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului