Boli

# simptome coronavirus #coronavirus

Medic infectionist: "Ne indreptam spre o boala cu o mie de fete. Inca nu este totul spus despre COVID-19"

Medicul infectionist Carollina Radu, de la Spitalul Municipal Hunedoara, care se afla in prima linie in lupta cu COVID-19, a declarat, in cadrul unui interviu pentru hotnews.ro, boala Covid-19 este una cu o mie de fete si ca inca nu stim tot despre acest virus. 

Ceea ce traim acum sunt niste scene pe care ni le vom aminti toata viata si ca ea nu a mai trait asa ceva in cei 32 de ani de experienta. 

Carollina Radu spune ca trebuie sa fim precauti in continuare si dupa data de 15 mai si ca deschiderea mall-urilor sau a salilor de spectacole trebuie foarte bine gandita.

"Cu toate durerile si neplacerile create, trebuie sa fim realisti si sa ne dam seama ca nu este de joaca. Aceasta boala ne poate afecta intr-un mod absolut dramatic. Eu, ca infectionist, ca om care a vazut moartea cu ochii si ritmul in care se moare din cauza acestei boli, spun ca trebuie sa fim in continuare prudenti. Am vazut cu stupoare si oameni care intreaba "dar chiar sunt cazuri de COVID?" . Este inconstienta si lipsa de informatie. Sunt stupefianta de astfel de atitudini".

Nu putem nici sa devenim paranoici si sa ne izolam sub globuri de sticla, sa stam ascunsi in casa pentru ca ne este teama de virus, dar nici nu trebuie sa minimalizam boala, mai spune medicul. "Trebuie, pe cat posibil, sa ne crestem imunitatea. in primul rand, prin odihna si prin terapiile banale, gen propolis si miere".

Suprapunerea gripa sezoniera-COVID va fi cu atat mai dramatica

Vaccinul anti-COVID va ramane o poveste frumoasa cel putin un an de acum inainte, crede Carollina Radu.

"Am vazut mari companii care isi conjuga eforturile pentru acest vaccin, dar parerea mea este ca mai devreme de un an nu se va crea un vaccin eficient. Am anumite rezerve si in privinta terapiilor cu plasma, pentru ca pot fi contaminari si cu alte virusuri. Trebuie foarte mult discernamant si aici. Dar, in disperare de cauza, probabil ca si acestea sunt terapii care pot salva o viata".

Ea crede ca mare parte a populatiei se va imuniza dupa ce va face aceasta boala.

"Multi dintre noi probabil ca vom face forme usoare sau asimptomatice. Nu trebuie sa uitam ca in toamna vine virusul gripal. Este recomandabila vaccinarea impotriva gripei sezoniere, in perioada septembrie-octombrie. Suprapunerea gripa-COVID risca sa fie cu atat mai dramatica".

Medicul a marturisit ca multi dintre pacientii care se sting au si alte patologii, in special diabet diabet insulino-dependent. Acestia au fost primii care au cedat. O alta categorie a celor care au pierdut lupta este cea a pacientilor cu tumori, cu boli cardio-vasculare, cu obezitate si cu afectiuni hormonale. Toti pacientii decedati la Hunedoara, chiar daca erau tineri, 47-49 de ani, au avut patologii asociate.

Cel mai tanar pacient cu COVID-19 internat la Hunedoara a fost o fetita de 7 ani, cu obezitate. Din fericire, s-a vindecat. A fost un focar in familie, fiind infectati si mama, si bunicii.

"Simptomatologia este foarte ciudata. O boala cu o mie de fete"

"Printre principalele simptome se afla astenia si scaderea fortei fizice. Multi pacienti spun ca simt, pur si simplu, nevoia sa zaca la pat. Cei mai multi au dureri in gat si acuza pierderea gustului, a mirosului, o tuse chinuitoare si dureri toracice, ca atunci cand nu primesti suficient aer in plamani. Un alt simptom frecvent este febra, insotita de dureri musculare, de cap si ameteli. Pe langa aceste simptome, specifice unei gripe sezoniere mai serioase, pot aparea si manifestari de tip digestiv. Cam jumatate dintre pacienti au greata, dureri abdominale, scaune diareice si varsaturi, adica manifestari specifice unei enteroviroze.

Destui pacienti incep sa se simta bine, dispare febra, dupa care reapare starea de rau. Este "a doua multiplicare a virusului". Pot aparea si manifestari de tip neurologic, encefalita, tot asa cum pot sa apara eruptii si fenomene de tip alergic, inclusiv la nivelul extremitatilor, degete tumefiate, ca la degeraturi. "Din acest motiv spun ca ne indreptam spre o boala cu o mie de fete. inca nu este totul spus despre COVID-19".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare