Boli

# iodura de potasiu #avertisment medici #medicament

Medic despre iodura de potasiu: “este absolut interzis sa luam profilactic orice forma de iod”

Dupa amenintarile facute de Putin cu bomba nucleara si un posibil razboi nuclear, tot mai multi oameni doresc sa-si faca stocuri de iodura de potasiu, medicament despre care se spune ca ar proteja impotriva radiatiilor.

 

Aceste pastile nu se iau preventiv, avertizeaza medicii. De asemenea, nu se iau de orcine, asa cum s0a intamplat si in cazul accidentului centralei de la Cernobil. Efectele adverse sunt deosebit de grave!

Medic, despre administrarea iodurii de potasiu. De ce este periculoasa daca este luata preventiv

”Nu este atitudine corecta, pentru ca facem exact cum am facut stocuri de plaquenil, de mai stiu eu ce medicamente din Republica Moldova, de multe medicamente pe care niciunul dintre noi nu le-am folosit în timpul pandemiei, si acum expira, exact asa se va întampla si cu potasiul. Iodura de potasiu este indicata doar în cazul unui accident nuclear. Eu am trait accidentul nuclear de la Cernobîl, cand nu am primit iodura de potasiu pentru ca iesisem din varsta de sub 18 ani si au primit copiii si militarii si stiu exact despre ce este vorba.

În cazul în care se va întampla, ceea ce nu ne dorim deloc, un accident nuclear sau un accident de la una dintre centralele nucleare, atunci evident ca va fi indicat sa se ia iod, dar în mod sigur exista o solutie nationala pentru asta, nu trebuie sa ne-o procuram noi acasa si sa stam cu medicamente de care nu avem nevoie.

Este foarte, foarte…. nu contraindicat, este absolut interzis sa luam profilactic orice forma de iod în dozele care trebuie sa blocheze tiroida”, a declarat pentru news.ro Corina Neamtu, medic primar endocrinolog si doctor în stiinte medicale.

Farmacistii, tot mai des intrebati de pastilele cu iodura de potasiu

In acelasi timp, in farmacii, tot mai multi oameni intreaba despre passtile. Doresc sa le ia preventiv, sau sa le aiba in casa in caz ca au nevoie.

 “Saptamana trecuta a început sa creasca cererea de comprimate de iod, iar în ultimele zile cred ca unul din doua telefoane…oamenii întreaba de iodura de potasiu. Majoritatea nici nu stiu ce este, pentru ce se ia, cum se administreaza, stiu doar ca trebuie sa fie în casa. Asta ar fi primul pericol, orice, dar sa fie în casa, pentru ca asa am auzit ca este bine.

În mod normal, ar trebui sa existe de la autoritati o avertizare ca este nevoie de o cerere de comprimate de iod, trebuie anuntat cum se ia si cand se ia.

Acest iod are ca scop sa umple glanda tiroida cu iodul normal din iodura de potasiu astfel încat în caz de accident nuclear acei ioni de iod radioactivi sa nu se acumuleze în glanda, iar în timp asta sa duca la cancer tiroidian.

El nu se ia preventiv, se ia la 2 pana la 6 ore maxim de la incident, doza este stabilita, este doza unica. Pentru copii este o doza mai mica, copiii mai mari pana la adulti în varsta de 40 de ani este tot o doza unica de 130 de miligrame de iodura de potasiu.

Momentan nu mai este nimic în farmacii decat stocuri ramase, este restrictionat acum pentru comercializare. Asa a fost anuntul oficial. Acest anunt a venit la ultima încercare de comanda la furnizori. Astazi.

Ar trebui autoritatile întai sa linisteasca populatia pentru ca toata lumea nu stie de ce trebuie sa ia, cine trebuie sa ia, nu am auzit nimic din punct de vedere oficial în ceea ce priveste aceste tablete de iod, doar ca circula vestea si ca la Cernobîl au fost luate.

Într-adevar ar trebui sa existe acum din partea autoritatilor, Ministerul Sanatatii, sa iasa si sa spuna cum se ia, nu se ia preventiv, care ar fi doza”, a declarat pentru news.ro Beatrice Speteanu, farmacist la o farmacie din centrul Capitalei, de pe Calea Victoriei.

Pacienti care vor sa ia zilnic, preventiv, iodura de potasiu

“Au fost cazuri ati vazut, acum doi ani fix cu pacienti care au luat paracetamol preventiv, mai multe pastile pe zi, saptamani la rand pana chiar a intervenit si un deces, acum doi ani cu cumparat hidroxiclorochina pentru ca se stia ca trateaza coronavirusul si au luat preventiv, sunt si acolo destul de multe reactii adverse. Am auzit si acum pacienti care vor mai degraba sa ia în fiecare zi iod decat sa ia atunci, ca sa previna, riscurile sunt foarte mari în ceea ce priveste efectele secundare”, a mai spus Beatrice Speteanu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare