Boli

# sanatate aer conditionat #aer conditionat

Medic, despre aerul conditionat: Poate fi si prietenul, dar si dusmanul tau

 

Vara se apropie si odata cu ea apar si temperaturile ridicate, care pentru unii pot fi un adevarat calvar. In aceste conditii aerul conditionat este solutia cea mai potrivita, fie acasa sau la birou.

Specialistii, insa, spun ca folosirea nepotrivita a aerului conditionat te poate imbolnavi, de aceea, alegerea unor astfel de aparate, precum si modul in care il montezi este foarte important.

Sfaturi pentru folosirea si montarea corecta a aerului conditionat

Inainte de a achizitiona un aparat de aer conditionat este important sa iei in calcul adaptarea la spatiul in care urmeaza a fi montat. De asemenea,trebuie sa tii cont de suprafata, destinatia camerei (de locuit sau birouri), numarul de persoane din incapere si alti factori care tin de constructie: izolatie buna a peretilor, orientarea geografica sau etajul (daca este ultimul sau nu). Este recomandata instalarea unui aparat pentru fiecare camera dintr-un apartament.

In ceea ce priveste pozitionarea este bine ca persoanele din camera respectiva sa nu fie expuse in mod direct, frontal, fluxului de aer generat de ventilatorul aparatului.

"Daca suntem atenti cum, cat, cand folosim aceste aparate putem evita eventualele probleme de sanatate care pot aparea. Pot aparea banalele raceli, pneumoniile, paralizia <> la nivelul fetei, junghiurile intercostale, durerile la nivelul musculaturii, diverse nevralgii. De obicei, aceste probleme apar daca nu respectăm anumite reguli in ceea ce priveste reglarea si pozitionarea acestor aparate de aer conditionat, astfel incat diferenta de temperatura dintre exterior si interior sa nu depasească mai mult de 7-8 grade, curentii de aer rece sa nu fie indreptati catre persoanele din incapere," explica dr. Ramona Andronache, medic primar medicina de familie, citata de Mediafax.

Aerul conditionat, prieten sau dusman

De asemenea, ingrijirea corespunzatoare a aparatului de aer conditionat este foarte importanta. Trebuie sa se faca igienizare anuala, executata de un instalator profesionist, care sa cuprinda: curatare unitate interioara cu solutii speciale, curatare, spalare filtre, odorizare dupa caz.

Medicul atrage atentia ca un aparat de aer conditionat neingrijit poate duce la probleme de sanatate.

"Foarte importanta este si curatarea sau schimbarea periodica a filtrelor. Neigienizarea lor periodica atrage dupa sine cantonarea bacteriilor, respectiv a fungilor la nivelul acestor filtre. Odata cu curentii de aer respectivele bacterii pot fi difuzate in incapere si prin inhalarea lor ne putem confrunta cu diverse rinite alergice, conjunctivite, infectii respiratorii, infectii in sfera ORL, otite, sinuzite. Ca o concluzie, folosirea corecta a acestui aparat de aer conditonat il face sa fie prietenul nostru si nu dusmanul nostru," precizeaza medicul Ramona Andronache.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare