Boli

#mascti faciale # masti de protectie #masti

Masti faciale de protectie: cum ne asiguram ca le alegem pe cele mai eficiente impotriva virusului COVID-19?

In urma celor mai recente ordonante guvernamentale, purtarea mastilor faciale de protectie a devenit obligatorie atat in spatiile inchise (birouri, magazine, metrou, scoli etc.), cat si in spatiile exterioare tranzitate de un numar mare de persoane.

 

Dincolo de reglementarile legale, si medicii incurajeaza populatia sa nu iasa din casa fara masca de protectie, cu atat mai mult cu cat concluziile unui studiu realizat de cercetatorii de la Duke University, din Statele Unite, au aratat ca masca de protectie este, intr-adevar, un element indispensabil pentru a-i proteja atat pe cei din jur, ci si pe noi insine.

De asemenea, datele facute publice in luna martie a acestui an de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) au aratat ca principalele cai de transmitere ale virusului COVID-19 sunt urmatoarele:

  • prin contactul cu obiecte folosite de o persoana care a fost infectata cu noul coronavirus;
  • prin expunerea directa a nasului, a gurii sau a ochilor la picaturi respiratorii rezultate din contactul cu o persoana infectata si care are simptome sau rezultate din contactul cu o persoana infectata fara simptome (asimptomatica).

In acest context apare, asadar, o intrebare: in comert gasim o varietate de masti (masti medicale, masti de tip N95, masti din bumbac, masti personalizate etc.), insa cum ne asiguram ca o alegem pe cea mai eficienta?

Intrebarea devine si mai arzatoare atunci cand ne gandim la copiii nostri, care din toamna vor incepe scoala si vor petrece un timp considerabil in sala de clasa, alaturi de colegii lor.

Tocmai de aceea, in cele ce urmeaza iti prezentam cateva criterii care te pot ajuta sa faci cea mai buna alegere pentru tine si familia ta.

Masti de protectie: pentru a alege cea mai buna varianta e important sa stii diferentele

Mastile pe care le gasesti in comert sunt, asa cum aminteam mai sus, de mai multe tipuri. Astfel, la o simpla cautare pe Google vei gasi masti faciale simple, masti medicale (care au fost in prealabil testate si aprobate de autoritati), masti de protectie respiratorie, dar si masti realizate din diverse alte materiale (cel mai adesea din bumbac).

Care sunt diferentele dintre aceste tipuri de masti aflam din cele ce urmeaza:

Mastile faciale simple sunt confectionate din 3 straturi si au o eficienta standard de filtrare. Aceste masti nu dispun de etanseitate, insa, potrivit epidemiologilor si medicilor generalisti, orice masca, indiferent de nivelul de filtrare sau de etanseitate, ajuta la reducerea raspandirii comunitare a virusului.

Mastile medicale sunt, la randul lor, confectionate din 3 straturi, iar eficienta lor de filtrare este de peste 95%. Acest tip de masca ofera protectie atat pentru cel care o poarta, cat si pentru persoanele din jurul sau. Ca fapt divers, personalul medical poate opta si pentru masti de tip II, care au un grad de filtrare apropiat de 99%.

Mastile de protectie respiratorie (sau mastile respiratorii) sunt confectionate din 4 straturi si realizate dupa un design 3 D, care asigura o etanseitate foarte buna. La fel ca modelele medicale, acestea ofera protectie atat pentru cel care le poarta, cat si pentru persoanele din jurul sau. De mentionat ca unele studii au aratat ca aceste masti ar putea fi mai eficiente decat cele medicale pentru ca reusesc sa blocheze particule de dimensiuni foarte mici.

Mastile din bumbac sunt masti simple si nu asigura protectie reala, ci doar psihologica. Avantajul acestora este ca se pot refolosi si ca pot reprezenta o optiune imediat dupa aparitia unei epidemii, atunci cand stocurile de masti standard se epuizeaza rapid. In comert gasim si masti personalizate, insa recomandarea specialistilor este ca, daca doresti sa achizitionezi o asemenea masca, sa o porti peste masca medicala sau peste masca de protectie respiratorie.

In concluzie, atunci cand alegi un model eficient impotriva luptei cu virusul COVID-19 este important sa faci urmatoarele lucruri:

  • sa ceri informatii si sa te asiguri ca este vorba de o masca medicala sau de o masca de protectie respiratorie testata;
  • sa incerci, pe cat posibil, sa achizitionezi masti doar din farmacii sau din alte puncte autorizate de autoritati;
  • sa te asiguri ca mastile pe care urmeaza sa le achizitionezi sunt ambalate in pachete perfect inchise si ca nu au avut contact cu exteriorul;
  • sa alegi un model comod, care sa nu te forteze sa pui mana pe masca pentru a o aranja (de exemplu, daca nu suporti ca elasticele de sustinere sa treaca peste urechi, te poti orienta catre modele cu snururi care trec peste cap).

Nu in ultimul rand, nu uita ca nu trebuie sa atingi partea din fata a mastii atunci cand o porti si ca, in cazul in care ai purtat masca mai mult de cateva ore sau in cazul in care masca s-a umezit, trebuie inlocuita imediat pentru ca nu mai ofera protectie reala.

De asemenea, nu uita ca pe langa purtarea mastii sa iei si alte masuri de protectie: spala-ti mainile cu apa si sapun dupa ce atingi obiecte care suspectezi ca au fost contaminate, foloseste dezinfectant pentru curatarea suprafetelor, evita spatiile aglomerate si pastreaza distanta sociala impusa de autoritati.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare