Boli

# amorteala maini #amorteala picioare #simptom #afectiuni #boli

Mainile si picioarele iti amortesc? Iata ce afectiuni poate ascunde acest simptom aparent banal

 

Amorteala mainilor si a picioarelor este un simptom pe care multi oameni il ignora, considerandu-l o problema minora cauzata de o pozitie incomoda sau de o circulatie sanguina deficitara. Cu toate acestea, daca acest disconfort devine frecvent sau persistent, poate semnala probleme de sanatate mai grave. De la afectiuni neurologice la boli cardiovasculare sau chiar deficiente nutritionale, senzatia de amorteala poate fi un semnal de alarma care nu trebuie ignorat.

De ce apare amorteala?

Senzatia de amorteala (parestezie) apare atunci cand exista o intrerupere temporara sau permanenta a fluxului nervos catre membre. Aceasta poate fi cauzata de compresia nervilor, tulburari de circulatie sau afectiuni sistemice. In functie de frecventa si localizarea amortelii, medicul poate determina cauza exacta si poate recomanda un tratament adecvat.

1. Cauze comune si mai putin grave ale amortelii

a) Pozitii incorecte si presiune asupra nervilor

Daca amorteala apare ocazional, cel mai probabil este cauzata de mentinerea unei pozitii incomode pentru o perioada lunga de timp. De exemplu, statul picior peste picior sau dormitul pe o mana poate comprima nervii si vasele de sange, ducand la o senzatie temporara de furnicaturi.

b) Deficiente de vitamine si minerale

Vitaminele din complexul B (in special B12), vitamina D si magneziul sunt esentiale pentru functionarea normala a sistemului nervos. Deficientele acestor nutrienti pot duce la amorteala, slabiciune musculara si chiar probleme cognitive.

c) Stresul si anxietatea

In situatii de stres intens sau atacuri de panica, multe persoane resimt furnicaturi sau amorteli la nivelul extremitatilor. Acest lucru se intampla din cauza hiperventilatiei, care afecteaza echilibrul de oxigen si dioxid de carbon din sange.

2. Afectiuni neurologice care pot cauza amorteala

Daca amorteala devine frecventa si este insotita de alte simptome, ar putea indica o problema neurologica.

a) Neuropatia periferica

Aceasta afectiune apare cand nervii periferici sunt deteriorati, ceea ce poate duce la amorteala, furnicaturi, senzatie de arsura sau pierderea sensibilitatii. Cea mai comuna cauza a neuropatiei periferice este diabetul zaharat, dar si alcoolismul, intoxicatiile cu metale grele sau bolile autoimune pot fi responsabile.

b) Hernia de disc

Un disc intervertebral deplasat poate comprima nervii spinali, provocand amorteala si durere la nivelul membrelor. Amorteala este frecventa in cazul herniilor de disc lombare (care afecteaza picioarele) sau cervicale (care afecteaza bratele si mainile).

c) Scleroza multipla

Aceasta boala autoimuna afecteaza sistemul nervos central si poate determina amorteala sau furnicaturi ca prim simptom. In timp, poate duce la dificultati de coordonare, probleme de vedere si pierderea mobilitatii.

d) Sindromul de tunel carpian

Apare atunci cand nervul median este comprimat la nivelul incheieturii mainii, cauzand amorteala, furnicaturi si slabiciune in degete. Este frecvent intalnit la persoanele care folosesc intens tastatura sau desfasoara activitati repetitive cu mainile.

3. Probleme cardiovasculare care pot provoca amorteala

Uneori, amorteala membrelor poate fi cauzata de tulburari circulatorii grave.

a) Boala arteriala periferica

Aceasta afectiune apare atunci cand arterele care transporta sangele catre membre sunt ingustate sau blocate de placi de colesterol. Amorteala si senzatia de slabiciune la nivelul picioarelor pot fi semne ale unei circulatii sanguine deficitare.

b) Accidente vasculare cerebrale (AVC)

Un AVC poate provoca amorteala brusca si persistenta pe o parte a corpului, insotita de slabiciune musculara, dificultati de vorbire si pierderea echilibrului. Este esential sa recunosti aceste simptome si sa ceri ajutor medical de urgenta.

4. Afectiuni metabolice si autoimune care pot cauza amorteala

a) Diabetul zaharat

Nivelurile ridicate de zahar din sange pot deteriora nervii periferici, ducand la neuropatie diabetica. Simptomele includ amorteala, furnicaturi si durere, mai ales la nivelul picioarelor.

b) Hipotiroidismul

O tiroida care functioneaza deficitar poate incetini metabolismul, afectand circulatia sanguina si sanatatea nervilor, ceea ce poate cauza amorteala si senzatie de frig la nivelul membrelor.

c) Bolile autoimune (lupus, poliartrita reumatoida)

Aceste afectiuni pot inflama vasele de sange si nervii, ducand la simptome precum amorteala, furnicaturi si slabiciune musculara.

Cand trebuie sa mergi la medic?

Daca amorteala:

  • Persista mai multe zile sau se agraveaza in timp
  • Este insotita de slabiciune musculara, pierderea echilibrului sau tulburari de vedere
  • Afecteaza doar o parte a corpului (poate indica un AVC)
  • Apare impreuna cu dureri de spate sau de gat severe
  • Atunci este esential sa consulti un medic neurolog sau un specialist in boli cardiovasculare.

Amorteala mainilor si a picioarelor poate parea un simptom inofensiv, dar poate ascunde afectiuni serioase. Daca senzatia devine frecventa sau este insotita de alte simptome, nu o ignora! Consulta un medic pentru un diagnostic corect si un tratament adecvat.

Ai experimentat amorteala frecventa? Programeaza un control medical pentru a descoperi cauza si a preveni eventualele complicatii!


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare