Boli

#lupus eritematos sistemic #lupus

Lupusul, mai frecvent in cazul femeilor. Cum se manifesta boala

In Romania, peste 9.000 de persoane sufera de lupus eritematos sistemic, iar 90% sunt femei cuprinsa intre 16 si 40 de ani. Datorita modului agresiv de manifestare a afectiunii, 1 din 2 persoane diagnosticate cu lupus este nevoita sa renunte la locul de munca din cauza bolii. In Europa, 500.000 persoane sufera de lupus, iar la nivel mondial datele indica peste 5 milioane de pacienti afectati de diverse forme ale bolii.

 

Principalele simptome ale acestei afectiuni sunt durerile articulare, febra, starea de oboseala extrema, dureri musculare in lipsa efortului fizic, leziuni rosiatice persistente pe zonele fotoexpuse, etc.

Deşi cauzele lupusului nu sunt cunoscute cu precizie, numarul mai mare de cazuri la femei decat la barbati poate indica faptul ca boala este declanşata de anumiti hormoni, pe langa o predispozitie genetica. In plus, exista o serie de factori de mediu care stimuleaza declanşarea bolii, precum: stresul, expunerea la lumina soarelui.

Cea mai frecventa şi severa forma de lupus, care afecteaza 70% dintre pacientii este LES (Lupusul eritematos sistemic), forma de boala care poate afecta orice organ intern.

Lupusul eritematos este o boala autoimuna cu componenta genetica in care sistemul imun interpreteaza in mod eronat informatiile primite de la celulele, tesuturile şi organele sanatoase ca fiind straine organismului şi genereaza autoanticorpi care le ataca şi le distrug. Astfel, in LES apar afectiuni ale unui organ sau mai multor organe interne, cel mai frecvent implicate fiind pielea, sistemul osteo-articular, rinichii, sistemul nervos, plamanii.

Denumirea de lupus, utilizata inca din secolul XIII, descrie leziunile cutanate de la nivelul fetei care apar in cadrul bolii si se aseamana cu muşcatura de lup.

 

Sursa foto: innovateli.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului