Boli

#eficienta sterilet #contraceptiei #metode de contraceptie #sterilet

Luna septembrie, dedicata contraceptiei. In anul 2021, 9% dintre romancele care au nascut au intre 15 si 19 ani

Ziua de 26 septembrie este dedicata contraceptiei, cand specialistii din intreaga lume au ocazia sa traga din nou semnale de alarma privind nevoia de informare a femeilor. Indiferent de mediul din care provin si de posibilitatile financiare de care dispun, acestea au dreptul sa fie sfatuite in legatura cu optiunile contraceptive disponibile pe piata.

Obiectivul principal pentru folosirea unei metode contraceptive este evitarea unei sarcini. Iar lipsa de informare, posibilitatile financiare limitate si nivelul scazut al educatiei se traduc in sarcini nedorite in randul femeilor si adolescentelor. In anul 2019, in Romania au fost efectuate 47.492 de intreruperi de sarcina, mai mult de jumatate dintre acestea fiind realizate la cerere. Iar statisticile din 2021 arata ca aproape 9% din femeile care au nascut au intre 15 si 19 ani, iar 0,4% dintre acestea au sub 15 ani, potrivit Institutului National de Sanatate Publica.

Contraceptia in alte tari

In alte state europene, cifra avorturilor este mai mica. De exemplu, Olanda inregistreaza anual in jur de 31.000 de intreruperi de sarcina, iar o treime dintre aceste paciente nu s-au aflat la prima procedura, conform Societatii Europene de Contraceptie si Sanatatea Reproducerii. Femeile care provin din categoriile sociale defavorizate sunt mult mai expuse sarcinilor nedorite. La aceasta concluzie au ajuns si specialistii din alte tari. Tot in Olanda, a fost demarata o campanie prin care femeile care au efectuat un avort au fost consiliate de catre medicii ginecologi cu privire la metodele contraceptive care li se potrivesc. Pacientele, in special cele cu un nivel redus al veniturilor, au avut ocazia sa aleaga in mod gratuit si steriletul, un dispozitiv cu efect contraceptiv de pana la 5 ani. Studiile au aratat ca o treime dintre femeile consiliate au decis sa incerce aceasta metoda. IUB Ballerine a fost pe primul loc in alegerea lor, alaturi de un alt sterilet hormonal. 31% dintre femeile participante au ales acest dispozitiv. Campania a evidentiat, de fapt, ca exista in continuare lacune de informare, iar femeile au o mare nevoie de sprijin si de consiliere pentru a face o alegere sanatoasa si care li se potriveste. In acelasi timp, medicii au ajuns la concluzia ca este important sa existe o gama variata de metode contraceptive cu efect reversibil.

Aceasta nevoie este resimtita si in Romania. Iar metodele contraceptive de ultima generatie vin cu o serie de avantaje, cele mai importante fiind eliminarea riscului de pozitionare incorecta prin inovarea formei steriletelor ajungand la un dispozitiv sferic ce se adapteaza unei cavitati tridimensionale cum este uterul, dar si eficienta pe termen lung impotriva unei sarcini nedorite si reducerea cheltuielilor privind optiunile folosite zilnic, saptamanal sau lunar.

 Metodele contraceptive disponibile pentru femei

 In prezent, sunt disponibile pe piata mai multe metode contraceptive cu diferite grade de eficienta, folosite de femeile din toata lumea, conform nevoilor, posibilitatilor financiare si sfatului medicului ginecolog:

  • 99% EFICIENTA - implant, DIU hormonal (Dispozitiv Intrauterin), DIU din cupru, sterilizare permanenta
  • 91-94% EFICIENTA - pilula zilnica, plasturele saptamanal, inelul vaginal sau injectia
  • 72-82% EFICIENTA - retragerea, capac col uterin, metoda calendarului, prezervativul (unica metoda care reprezinta si o protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala)

 Fiecare dintre metode cuprinde atat beneficii, cat si posibile efecte adverse asupra organismului in functie de metoda contraceptiva aleasa. De aceea, discutia cu medicul ginecolog este esentiala pentru a alege optiunea potrivita, in functie de starea de sanatate, istoricul medical si stilul de viata al pacientei.

 Implantul, steriletul hormonal sau steriletul pe baza de cupru (in forma de T sau sferic, asa cum este IUB Ballerine) fac parte din categoria metodelor cu cel mai ridicat grad de eficienta (99% = mai putin de 1 sarcina pe an la 100 de femei). Acestea actioneaza independent, ceea ce inseamna ca odata introduse in corp de catre medicul ginecolog, grijile partenerilor dispar.

 Cum functioneaza IUB Ballerine

Steriletul pe baza de cupru, precum IUB Ballerine, este considerat a fi ideal, comparativ cu cel hormonal, deoarece nu cauzeaza ingrasare, nu afecteaza libidoul sau metabolismul osos si nici nu influenteaza ovulatia. De asemenea, este o alternativa eficace pentru sterilizarea permanenta, care poate fi, astfel, evitata.

Odata ce IUB Ballerine este introdus in uter, acesta elibereaza continuu cantitati mici de cupru pentru controlul sarcinii, iar eficienta de 99% dureaza pana la 5 ani. Daca este introdus corect, dispozitivul nu va fi simtit deloc in timpul actului sexual. Steriletul are forma de sfera, spre deosebire de celelalte dispozitive de forma literei „T” si este extrem de confortabil.

Dintre toate steriletele de pe piata, IUB Ballerine are cel mai mic diametru (15 mm), iar datorita dimensiunilor si formei 3D, se adapteaza formei tridimensionale a cavitatii uterine.

Important de mentionat este ca IUB Ballerine este potrivit pentru toate varstele, inclusiv pentru femeile care nu au nascut, iar fertilitatea este reinstaurata imediat dupa inlaturare.

In cei peste 5 ani de cand IUB Ballerine este pe piata, peste 120.000 de femei din 30 de tari au folosit produsul.

„Ballerine vine cu o multime de avantaje. Riscul de perforatie si de deplasare a steriletului este mult mai mic. In plus, acest sterilet poate fi utilizat atat de femeile care au nascut, cat si de cele care nu sunt insarcinate si isi doresc acest lucru in viitor. Insa, nu uitati ca inainte de a insera orice dispozitiv intrauterin este esential sa recoltati analize ginecologice pentru a exclude infectii ca Ureaplasma, Mychoplasma, Chlamydia, prezenta acestora putand duce in timp la infertilitate. Pe langa faptul ca insertia este nedureroasa avand cel mai subtire tub de insertie, femeile trebuie sa mai stie si ca extragerea lui este foarte simpla si lipsita de orice disconfort. Este un produs care vine, intr-adevar, in sprijinul femeilor.”, spune dr. Diana Mihai, medic ginecolog.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare