Boli

# preventie cancer la san #cancer la san

Luna preventiei cancerului la san, cancerul cu cea mai mare incidenta la nivel global

Cancerul de san reprezinta, la nivel global, cancerul cu cea mai mare incidenta si mortalitate pentru sexul feminin. Statisticile arata ca in anul 2018, in lume, in fiecare minut s-a inregistrat un deces datorat acestui tip de cancer. In Romania, cancerul mamar se afla pe locul doi ca incidenta, dupa cel pulmonar. In 2018, in Romania au fost diagnosticate cu cancer la san 9.600 de femei si s-au inregistrat aproximativ 3.600 de decese. In luna octombrie, luna dedicata la nivel international preventiei cancerului la san, clinica Nativia, in parteneriat cu Asociatia SAMAS, doneaza o ecografie de san sau o mamografie la fiecare astfel de investigatie in clinica.

Cancerul mamar, in Romania, este prima cauza de mortalitate (8,68%) pentru femeile din grupa de varsta 15-49 ani. Desi cu o incidenta ridicata, supravietuirea pacientelor diagnosticate cu cancer de san a crescut in ultimii ani datorita implementarii programelor de screening si a diagnosticului precoce.

Cand este depistat in stadiu incipient, rata de supravietuire la 5 ani creste la 80%.  In Romania, sub10% dintre paciente ajung sa fie diagnosticate intr-o faza incipienta, care asigura supravietuirea maxima.  In acest context, clinica Nativia doreste sa contribuie la constientizarea importantei controalelor de rutina si a preventiei, prin urmare, in luna octombrie, la fiecare ecografie de san sau mamografie efectuata in clinica ofera un acelasi tip de screening unei persoane aflate in dificultate si inscrisa in evidentele Asociatiei SAMAS.

In plus, datele clinicii Nativia arata ca doar 30% dintre paciente vin la controlul anual de rutina, restul doar daca si cand apare o problema deranjanta. Incurajator este ca 70% dintre pacientele  ajung la un screening mamar imediat ce semnaleaza aparitia unui nodul si doar 10% vin daca semnaleaza o durere. De asemenea, o categorie importanta de paciente – 20% - ajung la clinica cu diagnostice gresite, practic vin pentru o a doua opinie sau pentru a investiga o afectiune diagnosticata eronat. Dincolo de investigatiile medicale necesare in aceste situatii si dincolo de cele de screening, este obligatorie informarea corecta a fiecarei femei si auto-examinarea sanilor lunar.

„Stim ca multe paciente amana screeningul pe motiv de costuri sau de timp. In privinta costurilor, ne dorim ca aceasta campanie sa acopere un numar cat mai mare de femei aflate in dificultate. De asemenea, obiectivul nostru este de a contribui activ si constant la cresterea constientizarii preventiei, de aceea comunicam frecvent pe aceasta tema, avand campanii dedicate care implica intreaga echipa medicala”,  a declarat George Peltecu, director general al clinicii Nativia.

„Ne bucuram ca in luna dedicata constientizarii si preventiei cancerului de san sa putem veni in sprijinul mamelor - cazuri sociale. Realitatea trista a zilelor noastre ne arata ca o mama din 10 este minora si, de cele mai multe ori, abandonata de familia ei. Controlul anual poate preveni aparitia acestei boli deosebit de grave care inca ia prea multe vieti. Ecografiile si mamografiile oferite de clinica Nativia sunt esentiale pentru ca orice femeie, dar mai ales o mama sa aiba zile senine si sanatoase alaturi de copilul ei”, a declarat Eli Roman, presedinte Asociatia SAMAS.

Medicii sfatuiesc ca screeningul sa se desfasoare anual si, de asemenea, la aparitia oricarui simptom: retractii ale pielii in zona sanilor, prezenta unei formatiuni nodulare la palpare la nivelul sanului, dureri sau senzatie de arsura aparute la nivelul sanului sau chiar la nivelul axilei, modificari ale formei si/sau consistentei mamelonului, prezenta unor secretii mamelonare la femeile care nu alapteaza.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare