Boli

#dezinfectant de maini #dezinfectant #gel dezinfectant

Lucruri interesante pe care s-ar putea sa nu le stii despre dezinfectantul de maini

Igiena mainilor este una dintre cele mai importante practici in rutina de ingrijire. Aceasta implica nu doar spalatul mainilor, ci si igienizarea mainilor, folosind produse adecvate pe baza de alcool sau alte substante cu efect antibacterian. Sanitizarea sau curatarea mainilor presupune spalarea lor cu apa si sapun. Dar daca nu exista sapun? Si chiar daca exista, crezi ca esti complet protejact de virusuri si bacterii?

Ia intotdeauna la tine un gel dezinfectant maini pentru a fi sigur ca germenii vor sta departe. Mai ales daca mergi in camping, in spitale sau calatoresti.

De asemenea, un gel dezinfectant maini poate fi folosit si la locul de munca, in scoli si alte institutii pentru a evita intoxicatiile alimentare. Cine isi doreste sa manance cu mainile murdare?

O sumedenie de centre de sanatate recomanda curatarea mainilor dupa un protocol specific, pentru a evita imbolnavirea altor persoane. Chiar si asa, deseori ne apar in minte cateva intrebari:

1. Spalarea mainilor cu sapun si apa este intotdeauna cea mai buna solutie. Ce se intampla daca nu dispunem de ele?

Este bine de stiut ca doar spalarea mainilor nu va ucide bacteriile si virusurile - ele dispar cu ajutorul produselor igienizante pe baza de alcool, pe care trebuie sa le folosim dupa ce ne-am spalat bine mainile cu apa si sapun. Un gel dezinfectant maini este solutia potrivita pentru a fi protejati de noi bacterii dupa ce ne-am spalat mainile.

2. Care sunt pasii corecti pentru utilizarea dezinfectantului de maini?

Trebuie aplicata o picatura (cam de dimensiunile unor monede) pe palma si apoi intinsa energic pe suprafata mainilor pana cand acestea sunt uscate. Trebuie sa acoperi suprafata ambelor maini pentru eficienta maxima.

3. Dezinfectantul de maini este cu adevarat eficient?

Multe studii au demonstrat ca dezinfectantul de maini functioneaza foarte bine in locuri precum spitalele, unde mainile vin mult mai des in contact cu bacteriile. In acelasi timp, desi este recomandata spalarea mainilor inainte de dezinfectarea lor, unele studii au aratat ca gelul dezinfectant lucreaza bine si pe mainile care sunt usor murdare. De retinut este ca acesta nu elimina mizeria si murdaria vizibila, ci doar ceea nu este vizbil ochiului - virusi, germeni, bacterii.

4. Spalarea mainilor ucide mai multi germeni decat folosirea unui dezinfectant?

Nu, spalarea mainilor cu apa si sapun nu ucide bacteriile invizibile, ci doar curata mainile murdare.

5. Cum functioneaza?

Functioneaza prin fenomenul de frecare. Un gel dezinfectant maini pe baza de alcool are punctul de fierbere foarte scazut, deci pe masura ce il freci in palma, genereaza automat caldura care evapora alcoolul si alte substante, ceea ce duce la distrugerea bacteriilor si germenilor de pe maini.

Advertorial

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare