Boli

#lipsa vitamina d #probleme cardiace #vitamina d

Lipsa de vitamina D creste problemele cardiace

Exista dovezi stiintifice din ce in ce mai numeroase care arata ca deficitul de vitamina D este un factor de risc cardiovascular asociat cu o probabilitate crescuta de hipertensiune arteriala si boli de inima.

 

Vitamina D este un hormon care joaca un rol esential in metabolismul fosforului si al calciului si, prin urmare, este esentiala pentru sanatatea oaselor.

Aceasta este cea mai cunoscuta functie a sa, dar in ultimii ani s-a constatat ca este implicata in multe alte procese corporale, iar deficitul poate afecta alte aspecte ale sanatatii. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Australia de Sud au descoperit ca vitamina D este, de asemenea, legata de bolile cardiovasculare.

Studiul, publicat in European Heart Journal, arata ca persoanele cu deficit al acestei vitamine hormonale sunt mai predispuse sa sufere de boli de inima si hipertensiune decat cele cu niveluri normale.

De fapt, participantii la studiu cu concentratii mai mici au prezentat un risc de pana la doua ori mai mare de boli de inima.

O legatura periculoasa

La nivel mondial, bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces la nivel mondial, ucigand aproximativ 17,9 milioane de persoane in fiecare an.

Aceste patologii cuprind atat probleme ale inimii, cat si ale vaselor de sange: hipertensiune arteriala, colesterol ridicat, ateroscleroza (acumularea de placi de aterom in artere), insuficienta cardiaca, boli coronariene, accident vascular cerebral...

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare