Boli

#leziunile cutanate # tipuri de cancer # cancer piele

Leziunile cutanate alarmante si tipurile de cancer de piele


In ultimii ani, tot mai mulți oameni au devenit mai conștienți de riscul dezvoltării unui cancer cutanat. Pielea este cel mai mare organ și, grație accesibilitații vizuale, putem să identificăm uneori, chiar și singuri, leziunile suspecte.

Ce însemnă o  leziune alarmantă și cum recunoaștem fiecare tip de cancer de piele, ne spune doctorul Amalia Anghel, medic primar dermatologie/venerologie în cadrul clinicii SkinMed, Centrul de Excelență în dermatologie. 

O leziune suspectă înseamnă orice leziune apărută recent, care are un aspect diferit față de restul leziunilor dobândite în timp ( alunițe, keratoze, angioame etc.) sau leziunile care și-au modificat aspectul relativ recent ( creșteri în dimensiune, modificarea culorilor, apariția de noi elemente la nivelul acestora, incluzând și apariția simptomatologiei locale: prurit, durere, mâncărime, sângerare etc). 

Tipuri de cancere cutanate


Trebuie să înțelegem că există mai multe tipuri de cancer cutanat și singurul asociat cu alunițele este melanomul. Astfel, daca suntem posesorii multor alunițe, trebuie să fim conștienți, pe cât posibil, de aspectul acestora.

Dacă la nivelul lor observăm modificări precum creșteri in dimensiune (atât în diametru, cat și în înalțime); o variație mare de culori în cadrul ei ( negru, brun, roșu, roz, cafeniu, albastru etc); marginile sale sunt neregulate; leziunea este asimetrică (forma acesteia- jumătatea dreaptă nu este simetrică cu stânga), plus/minus simptomatologie locală, trebuie să ne prezentăm de urgență pentru un consult dermatologic de specialitate. Nu trebuie să uitam că cel mai frecvent, melanomul apare la nivelul pielii sănătoase și nu întotdeauna la nivelul unei leziuni nevice preexistente (aluniță).

Dacă observăm apariția unei noi leziuni cu aspect de aluniță, în special după vârsta de 30 ani, trebuie să ne îngrijoram și să mergem să fie evaluată.

Pe lângă melanom, care este și cel mai agresiv cancer cutanat, există carcinoamele. Cele mai frecvente sunt carcinomul bazocelular și spinocelular. Acestea apar la nivelul pielii agresate în special de către radiațiile solare, dar și de altă natură (mai ales la cei expuși profesional), la nivelul cicatricilor vechi post arsuri chimice/ fizice etc. Chiar dacă acestea nu sunt la fel de periculoase și au o rată de mortalitate scazută față de melanom, tot este necesară o precauție.

Cum arată un carcinom bazocelular?

Dacă observați, în special pe zonele expuse repetat la soare (mai ales la nivelul feței, gâtului) apariția unei leziuni mici, usor translucide, “umflate”,  de culoare roz/ cafenie, care face crustă sau chiar observati o zonă ulcerată la nivelul său, atunci trebuie să cereti urgent o evaluare dermatologica de specialitate. Medicul dermatolog poate evalua leziunea atât clinic, cat  și dermatoscopic și poate lua cea mai bună decizie de tratament.

Cum arată un carcinom spinocelular și unde apare el?

Carcinomul spinocelular poate să apară cel mai frecvent la nivelul scalpului, dorsului mainilor, pavilionului urechii, dar și buzelor (în special la fumători și chiar la cei care au avut recurențe foarte dese de herpes labial). Acesta poate să apară ca un nodul ferm, de culoare roz/roșie; ca o ulcerație plata, uneori acoperită de o crustă; o ulcerație sau un nodul la nivelul unei cicatrici vechi sau al unui ulcer cronic; o leziune de culoare roz/ roșu cu aspect verucos la nivel genital.

Când trebuie să ne prezentăm pentru o evaluare a leziunii?

Este recomandat să ne prezentăm la un consult dermatologic de specialitate atunci când leziunea persistă mai mult de 2 luni. O consultație anuală de specialitate este necesară întotdeauna pentru pacienții care prezintă un istoric familial de cancer cutanat sau care au suferit arsuri solare repetate (în special în timpul copilariei), care dețin un numar  crescut de leziuni nevice, au suferit arsuri chimice/ fizice importante sau au fost expuși  repetat la radiații – în special profesional.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului