Boli

#lentile #lentile de contact #avantaje #dezavantaje #vedere

Lentile de contact vs ochelari de vedere: avantaje si dezavantaje

Atat lentilele de contact, cat si ochelarii se prescriu in urma unui consult oftalmologic specializat, cu scopul de a imbunatati vederea. Cu toate acestea, fiecare poate alege, in functie de preferinte, gradul de confort si stilul de viata, intre cele doua variante. Ti-am pregatit acest material, pentru a iti prezenta avantajele si dezavantajele pe care le au lentilele de contact in comparatie cu ochelarii.

Avantajele purtarii lentilelor de contact

Indiferent ca optezi pentru lentile de contact saptamanale, bilunare, trimestriale, anuale, de zi sau de noapte ori pentru unica folosinta, iti permit sa te misti in voie, de exemplu, cand practici sporturi. Acestea pot fi purtate, de exemplu, la activitatile cu mingea, la inot, la sporturi extreme, si pot imbunatati vederea periferica, fiind utile si cand conduci autoturismul.

Lentilele de contact nu te conditioneaza sa porti anumite tinute, intrucat le avantajeaza pe toate, din orice stil vestimentar, inclusiv pe cele de la evenimentele speciale. Nu este necesar sa iti asortezi hainele in functie de ele. In plus, nu sunt afectate nici de ploaie, nici de temperaturile scazute, pentru ca nu se uda si nu se aburesc.

Exista lentile de contact colorate la care poti apela in cazul in care doresti sa iti schimbi culoarea ochilor. Acest lucru se realizeaza cu usurinta, iar pe langa nuantele specifice irisului, poti opta si pentru unele care au modele sau culori nonconformiste. Iti poti face fotografii in voie, deoarece lumina nu se va reflecta in lentilele de contact si nici nu este necesar sa le ajustezi des.

Dezavantajele pe care le au lentilele de contact

Primul lucru pe care trebuie sa il ai in vedere in acest sens este ca necesita o perioada de acomodare, care difera de la persoana la persoana. Este important sa se aplice in mod corect, in caz contrar, poate duce la disconfort.

Nu se poate dormi cu ele, fiindca, in acest caz, predispun la iritatii la nivelul ochilor, cum sunt roseata si uscaciunea. Necesita aplicarea unor picaturi de ochi, deoarece purtarea lor provoaca reducerea cantitatii de oxigen care ajunge la ei, iar in lipsa picaturilor, apare sindromul ochilor uscati.

Respecta instructiunile de utilzare inscrise pe ambalaj si nu le purta mai mult timp decat este precizat pe ele. Atunci cand le porti, evita sa atingi cu mana ochii.

Avantajele ochelarilor de vedere

In cazul in care se pot deteriora lentilele sau necesiti dioptrii noi, le poti inlocui doar pe ele si sa pastrezi ramele. Ii poti schimba in fiecare sezon, daca doresti, in functie de tendinte.

Nu au un interval anume de purtare sau o frecventa maxima in care pot fi utilizati, cu toate ca se recomanda sa faci unele pauze pentru a iti relaxa ochii.

Nu implica atingerea ochilor si nu duc la sensibilitatea sau uscaciunea acestora. Pot contribui la protejarea ochilor impotriva particulelor de praf, a vantului sau a altor astfel de factori care sunt din exterior.

Dezavantajele ochelarilor de vedere

Purtarea ramelor reprezinta un dezavantaj in situatiile in care faci activitati fizice dinamice, cum sunt, de pilda, sporturile. Ochelarii de vedere afecteaza vederea periferica, din cauza faptului ca sunt asezati la circa 12 mm in fata ochilor.

Lumina care se reflecta in rame si lentile poate fi deranjanta atunci cand ii porti, iar in unele situatii pot distrage atentia sau pot ingreuna desfasurarea a diverse activitati. Sunt afectati si de conditiile meteo, intrucat se uda, iar la temperaturi scazute se aburesc.

Necesita curatare sau stergere in mod frecvent. Unele modele reprezinta un dezavantaj din punct de vedere estetic pentru anumite persoane care doresc sa ascunda anumite trasaturi ale chipului.

Ochelarii care au o greutate mai ridicata pun presiune pe nas si la nivelul tamplelor, fapt ce poate crea disconfort si poate duce la dureri de cap.

Alege ceea ce se pliaza pe necesitatile si preferintele tale!

FOTO: shutterstock.com

Adverorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare