Boli

#persoane obeze #riscuri obezitate #cancer la san #legatura #obezitate

Legatura dintre OBEZITATE si riscul crescut de CANCER la san

Se stie de multa vreme ca obezitatea, dublata de fumat, lipsa de activitate si alti factori, poate contribui la cresterea riscului de cancer. Cu toate acestea, un studiu recent arunca o lumina cu totul noua asupra modului in care unul din acesti factori este legat in mod specific de cancerul la san.

Pe baza noilor descoperiri, Centrul Comercial de Cancer al Universitatii din Ohio - Spitalul de Cancer Arthur G, James si Institutul de Crecetari Richard J Solove, sunt cu un pas mai aproape de intelegerea modului in care obezitatea poate influenta sau creste riscul de cancer la san.

Obezitatea poate modifica genele

Studiile ofera dovezi concludente pentru faptul ca obezitatea poate modifica genele implicate in raspunsul inflamator al organismului, tulburari ereditare si alte boli imunologice. Echipa, formata din geneticieni, biologi celulari, medici oncologi si epidemiologi, a analizat expresia genelor in problele de tesut colectate de la 121 de femei fara istoric de cancer la san in familie, din care 51 erau considerate obeze din punct de vedere clinic.

In cadrul studiului, echipa a examinat cu atentie obezitatea si raspunsul la inflamatie, descoperindu-se 308 gene importante in acest proces. Dintre acestea, 240 au avut mai multe sanse sa sufere mutatii sporadice in cazul femeilor obeze, in timp ce 68 de gene au prezentat un risc scazut pentru mutatiile genetice.

Toate genele afectate ale participantelor au fost implicate in boli si tulburari cu raspuns inflamator, tulburari ereditare si boli imunologice.

Obezitatea influenteaza cancerul de san

Diferitele tipuri de cancer de san ar putea fi afectate diferit de obezitate, iar o intelege mai temeinica a modului in care obezitatea declanseaza cancerul inflamator si creste riscul cancerului de san ar fi utila. Aceasta poate fi de folos pentru dezvoltarea unor strategii mai bune de chemopreventie sau strategii de prevenire precoce la femeile cu risc crescut in functie de greutatea lor.

Modalitati de reducere a riscului cancerului la san

Din persepectiva tuturor lucrurilor prezentate mai sus, urmarirea greutatii si tinerea ei sub control este o modalitate de reducere a riscului de cancer la san. La aceasta se adauga si alte solutii, cum ar fi exercitiile fizice si reducerea consumului de alcool. Iar lucrurile nu se opresc aici. Pentru a reduce riscul cancerului la san sunt si alte solutii:

  • Alaptarea pe o perioada mai mare de un an;
  • Renunatarea la tratamentele hormonale;
  • Exercitiile fizice regulate timp de 4 pana la 7 ore pe saptamana;
  • Renunatarea la fumat;
  • Administrarea Vitaminei D - studiile au aratat ca vitamina D, care joaca un rol important in controlul crestereii normale a celulelor mamare, poate fi capabila sa diminueze cresterea celulelor canceroase ale sanului.
  • Prestarea muncii in timpul zilei - rezultatele mai multor studii au reliefat faptul ca femeile care lucreaza noaptea (muncitoare in fabrici, medici, asistente, etc) au un risc mai mare de cancer la san in comparatie cu cele care lucreaza in timpul zilei.
  • Adoptarea unei diete sanatoase - se considera ca dieta este responsabila de cel putin 30% din toate cazurile de cancer. Nicio mancare sau dieta nu poate impiedica dezvoltarea cancerului la san, dar unele alimente sunt benefice pentru sanatate si stimuleaza sistemul imunitare, reducand riscul de cancer la san.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare