Boli

#durere #intensitate #autovatamare #sentimente pozitive #alinare

Ameliorarea durerii, modalitate naturala de reglare emotionala

Toata lumea isi doreste sa se elibereze de stres, de neplacerile de la locul de munca sau de durere, insa se cunosc putine lucruri despre emotiile care survin in urma indepartarii acestei dureri. Noi cercetari realizate de Association for Psychological Science analizeaza mecanismele psihologice asociate cu eliberarea emotionala care are loc dupa indepartarea durerii.

Cum actioneaza durerea

O durere intensa poate pune stapanire pe universul emotional si poate determina sistemul nervos sa fie incapabil de a indeplini o alta activitate. Intensitatea unei dureri este variabila si depinde de structura emotionala a persoanei care sufera. Asadar, nu se poate stabili o scala pentru intensitatea durerii si suferinta provocata.

Cum reactioneaza oamenii dupa ameliorarea durerii

Potrivit cercetatorilor, persoanele cu o istorie de autovatamare si cele sanatoase manifesta acelasi nivel de eliberare atunci cand durerea este inlaturata, ceea ce poate insemna ca ameliorarea durerii poate fi un mecanism natural care ne ajuta sa ne reglam emotiile.

Pana acum nu se stiu foarte multe despre ce se intampla in momentul in care durerea este indepartata, motiv pentru care oamenii de stiinta incearca sa afle daca ameliorarea durerii este asociata cu sentimente pozitive sau este vorba doar despre o ameliorare a emotiilor negative.

In acest sens, s-a realizat un studiu, la care au participat mai multi subiecti. Acestia au fost supusi unor socuri electrice pentru a analiza reactia lor, imediat dupa indepartarea durerii.

Astfel ca participantii la studiu au aratat emotii pozitive ridicate si o scadere semnificativa a emotiilor negative dupa ce durerea a fost indepartata. Marile emotii pozitive apar, de obicei, la scurt timp dupa socurile de intensitate puternica, iar scaderea emotiilor negative tind sa apara la scurt timp dupa socurile de intensitate joasa.

Aceste constatari evidentiaza caracterul emotional din momentul eliberarii durerii si ar putea oferi o noua perspectiva asupra oamenilor care cauta alinare prin automutilare.

Cum simt eliberarea durerii persoanele care se automutileaza

Intr-un alt studiu, cercetatorii au analizat daca emotiile care survin dupa indepartarea durerii ar putea reprezenta o cauza pentru care unii oameni apeleaza la autovatamare.

Participantii cu sau fara antecedente de autovatamare au fost evaluati pentru dereglari emotionale si tulburari psihice. Folosind o procedura similara primului studiu, cercetatorii au fost capabili sa masoare emotiile pozitive si negative, ca raspuns la zgomote puternice, fie in stare naturala, fie dupa ce au primit un soc dureros.

In mod surprinzator, persoanele sanatoase au afisat dureri comparabile cu cele ale persoanelor cu antecedente de autovatamare.

Pentru persoanele care apeleaza la automutilare, aceasta maniera de a-si produce singure leziuni este doar o incercare de a face fata stresului si a altor dificultati cotidiene. Se considera ca acest gest ofera usurare pentru emotii si sentimente puternice.

Sursa foto: evidencebasedliving.human.cornell.edu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare