Boli

# winter #lame #coronavirus #eroi #anticorpi

Lamele, eroii care ar putea salva lumea in lupta impotriva coronavirusului!

Lamele ar putea fi eroii care ne vor salva de coronavirus. Mai exact o lama pe nume Winter, in varsta de patru ani, din Belgia. Potrivit cercetatorilor anticorpii lui Winter au neutralizat coronavirusul, dar si alte infectii, in urma experimentelor efectuate in laborator.

Winter este o lama in varsta de patru ani, de culoare ciocolatie, cu picioare spinoase, urechi usor ascutite si genele care induc invidia multor femei. Oamenii de stiinta spera ca Winter sa fie o figura importanta in lupta impotriva noului coronavirus.

Winter nu este o lama cu puteri miraculoase. Este pur si simplu o lama care a avut norocul sa fie aleasa de cercetatorii din Belgia pentru a participa la o serie de studii clinice antivirus care implica SARS si MERS. Afland ca anticorpii lamei au neutralizat aceste infectii, oamenii de stiinta au considerat ca aceiasi anticorpi ar putea neutraliza si noul coronavirus. Si au avut dreptate avand in vedere rezultatele obtinute si publicate in revista Cell.

Nu este prima data cand oamenii folosesc lame penrtru cercetari. In ultimul deceniu, de exemplu, oamenii de stiinta au utilizat anticorpii lamelor pentru a descoperi ce influenta au in lupta impotriva HIV si a gripei sezoniere, ambele cu un impact pozitiv, soldat cu gasirea unor tratamente promitatoare.

Organismul uman produce doar un singur tip de anticorp, format din doua tipuri de lanturi proteice - grele si usoare - care impreuna formeaza un simbol in forma literei Y. Lanturile proteice grele acopera intreaga litera Y, in timp ce lanturile proteice usoare ating doar bratele literei Y. 

In schimb, lamele produc doua tipuri de anticorpi. Unul dintre acesti anticorpi este similar cu cel uman ca marime si constructie. Insa cel de-al doilea tip de anticorp produs de lama este mult mai mic. Acesta are doar 25% din dimensiunea anticorpilor umani. Are tot forma literei Y, dar bratele sale sunt mult mai scurte, deoarece nu contin lanturi proteice usoare.

Acest anticorp mai mic poate accesa parti ale proteinelor spike (proteinele care le permit virusilor -incluziv noului coronavirus- sa patrunda in celulele gazda si sa infecteze organismul), lucru pe care anticorpii umani nu il pot face. Acest anticorp este mai eficient in lupta impotriva virusurilor, arata studiile.

Anticorpii lamelor sunt, de asemenea, usor de manipulat, sustine dr. Xavier Saelens, medic virolog molecular la Universitatea Ghent din Belgia si autor al noului studiu. Acesti anticorpi pot fi legati sau contopiti cu alti anticorpi, inclusiv cu anticorpii umani, ramanand stabili in ciuda manipulari.

Acest anticorp este o caracteristica genetica a lamelor, si al altor camelide precum alpaca, guanacos sau dromaderi.

Acesti anticorpi au fost intalniti si in cazul rechinilor, insa aceste animale acvatice “nu sunt un model experimental grozav si sunt mult mai putin dragalasi decat lamele”, declara Daniel Wrapp, un student absolvent afiliat cu Universitatea din Texas la Austin si Dartmouth College si co-autor al noii cercetari. Lamele sunt domesticite, se poate lucra usor cu ele si sunt mai putin incapatanate decat multi dintre verii lor camelizi, desi, “daca nu te plac, te vor scuipa”, spune dr. Saelens.

In 2016, dr. Saelens, domnul Wrapp si dr. Jason McLellan, un virolog structural in cadrul Universitatii din Texas din Austin, dar si alti cercetatori, au analizat lamele, lucrand in special cu Winter, pentru a gasi un anticorp “care ar putea neutraliza multe tipuri de coronavirus”, a declarat dr. McLellan.

Acestia i-au injectat lui Winter proteine ​​spike de la virusul care a provocat epidemia SARS 2002-03, precum si MERS, apoi au testat o mostra de sange. Si in timp ce incercau sa izoleze un anticorp care lupta importiva celor doi virusi, au reusit sa izole doi anticorpi care luptau separat impotriva virusilor.

Cercetatorii notau rezultatele studiului cand noul coronavirus a inceput sa faca ravagii in ianuarie. Acestia si-au dat seama imediat ca anticorpii de lama “care ar putea neutraliza SARS, cel mai probabil ar recunoaste si virusul Covid-19”, afirma dr. Saelens.

Si asa a si fost! Potrivit descoperirii cercetatorilor, anticopii lui Winter au reusit sa inhibe eficient coronavirusul in culturile celulare.

Cercetatorii spera ca anticorpul sa poata fi utilizat in cele din urma ca tratament profilactic, prin injectarea persoanelor care nu au fost inca infectate, pentru a le proteja de virus. In timp ce protectia ar fi imediata, efectele sale nu ar fi permanente, durand doar o luna sau cel mult doua, fara un rapel.

Vor mai dura cateva luni pana ca aceasta descoperire sa poata fi folosita la scara larga, insa  cercetatorii vor incepe in curand studiile clinice. De asemenea, vor fi necesare studii suplimentare pentru a verifica siguranta injectarii anticorpilor de lama la pacientii umani.

“Mai este multa munca de facut pentru a incerca sa aducem aceasta descoperire in clinica”, a spus dr. Saelens. “Daca functioneaza, Winter merita o statuie.”, adauga acesta.

Surse foto: rfi.fr, futurity.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare