Boli

Ipohondria, boala inchipuita

Teama permanenta de a suferi de o boala grava este denumita in termeni medicali hipocondrie (ipohondrie). Ipohondrului sau „bolnavului inchipuit” i se pare ca orice schimbare, normala de altfel, care se produce la nivelul organismului poate fi simptomul unei afectiuni .

 

Aceastia au tendinta sa mearga la mai multi doctori si sa beneficieze de cat mai multe consultatii medicale : analize de sange , ecografii, radiografii etc. Ipohondria este o afectiune care poate aparea la orice varsta, atat la femei cat si la barbati, si se poate derula pe o perioada mare de timp.


Daca pentru un om normal o simpla durere de cap este trecuta cu vederea, pentru un ipohondru aceasta devine cauza unei caderi psihice. De cele mai multe ori, persoanele ipohondrice sunt convinse ca sufera de afectiuni cardiovasculare sau digestive.

Psihiatrii, cei la care poti gasi un raspuns

Bolnavii inchipuiti au nevoie de ajutor specializat. Astfel, cei care sufera de ipohondrie trebuie sa se adreseze unui medic psihiatru, singurul care intelege natura suferintei lor.
Nu este deloc usor de tratat ipohondria care, de cele mai multe ori, este observata intr-o faza avansata, faza in care bolnavul se confrunta si cu anxietatea.


De cele mai multe ori, ipohondria este asociata cu o personalitate obsesionala. Se pare ca exista anumiti factori care predispun spre ipohondrie cum ar fi eventualitatea unei maladii organice in antecedentele personale sau diverse afectiuni ale membrilor familiei si implicit teama de a nu se imbolnavi.

 

Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare