Boli

#soc anafilactic #alergie #intepatura de albina #viespe #albina #intepatura

Intepatura de albina sau viespe: prim ajutor si prevenire

intepatura de albina sau viespe se manifesta printr-o durere vie a zonei afectate, insotita de o senzatie de arsura care dispare destul de rapid, pentru a lasa loc aparitiei semnelor fizice: inrosirea, inflamarea pielii si pruritul. Reactiile alergice grave pot duce pana la imposibilitatea victimei de a respira si chiar la soc anafilactic .

 

Ce contine veninul albinei?

 

Compozitia chimica a veninului de albina sau viespe este foarte complexa. Acesta contine enzime, peptide, amine, acizi aminati si alte substante care pot fi alergeni puternici pentru organism. Veninul albinei are o actiune directa - toxicitatea celulara (care duce la destructurarea celulelor) - si o Actiune indirecta – manifestari imunologice.

Inocularea veninului este intradermica, adica in tesutul conjunctiv dens al pielii. La nivelul mucoasei si conjunctivei ochiului, imprastierea veninului este mai rapida ceea ce duce la o umflare foarte puternica.

 

Cum reactioneaza pielea la intepatura de albina sau viespe?

 

In urma unei intepaturi de albina sau viespe, pot aparea trei tipuri de reactii: o reactie la nivel local, o reactie toxica aflata in stransa legatura cu numarul de intepaturi si o reactie alergica. Reactia locala este cea mai frecventa. Ea necesita rar o interventie medicala. Reactiile toxica si alergica reprezinta o urgenta medicala pentru care se recomanda adesea spitalizarea.

Reactia locala. In cazul reactiei locale intepatura este dureroasa si este urmata de inrosirea zonei afectate, umflare (edem local). Aceasta reactie este insotita adesea de prurit (senzatia de mancarime) si dispare in general in cateva ore. In functie de locul intepaturii, umflatura este mai puternica. De exemplu, daca o persoana este intepata in gura sau in gat, exista riscul ca din cauza umflaturii aceasta sa se sufoce.

Reactia toxica. In acest caz, simptomele sunt mai puternice in functie de numarul de intepaturi. Reactiei locale se mai adauga simptome de genul: oboseala, varsaturi, diaree, dureri de cap, scaderea tensiunii, uneori convulsii si pierderea constientei.

Reactia alergica (soc anafilactic). Acest tip de reactie nu depinde de doza de venin injectata. O singura intepatura poate declansa socul. Un interval scurt de doua intepaturi poate fi un factor de risc in dezvoltarea unei reactii alergice la veninul de albine sau viespe. O persoana alergica prezinta durere si inflamare locala pe o suprafata mai mare de 10 cm, iar simptomele persista peste 12 ore.

Manifestarile care pot aparea in urma intepaturii de albina sau viespe pot fi de origine: cutanata (urticarie generalizata, umflaturi puternice, prurit etc), respiratorie (edem la nivelul limbii care provoaca dificultati la inghitit, bronhospasme etc), cardiace (scaderea tensiunii arteriale, ametelea, pierderea constientei), digestive (greata, varsaturi, diaree), neurologice (coma).

 

Ce sa faci in caz de intepatura?

 

  • Daca este posibil identifica insecta care te-a intepat;
  • In timpul unei intepaturi, durerea este imediata si se dezvolta rapid un edem local;
  • Albinele lasa acul si glanda cu venin in piele, continuand sa injecteze rezerva de venin. In acest caz, este indicat sa retragi rapid acul cu unghiile sau cu un card de credit. Nu utiliza o penseta, pentru ca poti sparge glanda cu venin si poti elibera in piele toata cantitatea.
  • Barzaunele (taunele) are un ac mult mai lung. Ciupitura este mai profunda iar veninul poate fi injectat direct in vasele de sange, accelerand astfel reactia.
  • Chiar daca ai reusit sau nu sa scoti acul insectei, inainte de toate trebuie sa dezinfectezi plaga cu alcool sanitar (spirt) sau apa oxigenata. Apoi cu uscatorul de par incearca sa incalzesti bine zona afectata timp de doua minute, dupa care sa aplici imediat un obiect foarte rece sau un cub de gheata, timp de cateva minute. Trecerea de la cald la rece permite neutralizarea veninului.
  • Dezinfecteaza zona intepata cu apa si sapun, dupa care aplica o lotiune antiseptica;
  • In cazul unei dureri puternice, se poate administra un analgezic pe cale orala.

Sursa foto: healthcentral.com

Cand trebuie sa consulti un medic

 

  • In situatia in care reactia locala este importanta (umflaturi, inrosire, caldura, durere) si dureaza mai mult de 24 de ore. Poate aparea o infectie in locul in care ai fost intepat;
  • Cand intepatura are loc in interiorul cavitatii bucale. Umflatura poate surveni imediat si pot aparea dificultati respiratorii. Este recomandat ca victima sa suga un cub de gheata pentru a preveni inflamarea si sa consulte imediat un medic sau sa fie transportat de urgenta la un spital;
  • In caz de intepaturi multiple (peste 15 in cazul unui adult), transporta victima la un spital pentru o atenta supraveghere.

 

Sfaturi eficiente de prevenire a intepaturilor de albine si viespi

 

  • Nu mergeti in picioarele goale prin iarba, mai ales in padure;
  • Nu folositi substante susceptibile de a atrage aceste insecte (parfumuri florale, creme parfumate, spray-uri de par etc);
  • Evita sa te plimbi in zonele cu stupi de albine;
  • Alege haine deschise si evita culorile foarte puternice. De asemenea, nu opta pentru haine cu imprimeuri florale mai ales daca mergi in natura;
  • Daca o insecta iti da tarcoale, incearca sa ramai calm si sa te indepartezi incet fara miscari bruste sau reactii de panica;
  • Persoanele alergice ar trebui sa aiba la ele o trusa de urgenta compusa din adrenalina injectabila, un medicament antihistaminic si eventual corticoizi.

 

De stiu! Pentru a te feri de intepaturile de albina sau viespe trebuie sa stii ca viespile prefera sursele de apa si fructele, in timp ce albinele – florile. Albinele inteapa destul de rar, in general cand isi simt stupul atacat sau daca sunt deranjate. De asemenea, viespile ataca atunci cand se simt in pericol. De aceea, nu este indicat sa te agiti, sa dai din maini sau sa incerci sa le ataci.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului