Boli

# afectiuni cardiace #cafea #depresie #efecte nocive #efecte nocive cafea

Innebunit dupa cafea? Excesul are efecte mai daunatoare decat credeai!

De multe ori, cafeaua pare sa-ti fie un aliat de nadejde, deoarece iti furnizeaza energia de care ai nevoie pentru a duce la bun sfarsit toate activitatile solicitante de peste zi. Totusi, aceasta bautura pretioasa ar trebui consumata cu moderatie, deoarece, in cantitati mari, poate avea efecte daunatoare asupra sanatatii tale.

Atunci cand esti obosit sau ai un volum ridicat de lucru, esti predispus sa consumi mai multa cafea decat in mod normal. Pe termen lung, insa, acest comportament iti poate afecta sanatatea si influenta starea de spirit. Care sunt efectele sale nocive?

Aparitia insomniei

Insomnia poate fi unul dintre efectele secundare ale consumului de cafea in exces. Desi acesta nu este specific tuturor consumatorilor, el se raporteaza la toleranta acestora la cofeina continuta de cafeaua consumata. Potrivit unor studii, cantitatea de cofeina din organism se reduce la jumatate dupa 6 ore si este eliminata complet din organism abia dupa aproximativ 24 de ore. De aceea, nu este indicat sa consumi cafea seara, cu cateva ore inainte de culcare, pentru ca risti nu te poti odihni corespunzator.

Cresterea tensiunii arteriale

Iata un alt efect advers al consumului excesiv de cafea. Potrivit unor studii recente, un consum ridicat al acestei bauturi poate conduce la cresterea tensiunii arteriale. Astfel, te poti expune unei cresteri a frecventei respiratorii, iar ritmul cardiac se poate accelera, aceste efecte fiind si mai periculoase in contextul unei afectiuni cardiace preexistente.

Imbolnavirea ficatului

Atunci cand esti sub tratament, consumul de cafea iti poate afecta ficatul. Potrivit unui studiu intreprins de cercetatorii de la Universitatea din Washington in 2007, s-a constatat ca, in combinatie cu paracetamolul, cafeaua poate avea un efect daunator asupra ficatului.

Aparitia depresiei si a starii de anxietate

Cofeina continuta de cafea este un stimulent ce poate crea dependenta consumatorilor. Atunci cand reduci cantitatea consumata, risti sa intri in sevraj. Intre manifestarile acestuia se inscriu depresia si starile de anxietate, dar si durerile de cap, apatia si suferintele musculare. In consecinta, daca iti doresti sa renunti complet sau sa reduci numarul de cafele consumate zilnic, nu ar strica sa consulti un specialist care iti va recomanda cea mai potrivita abordare pentru a diminua efectele secundare ale sevrajului.

Sursa foto: ladiesonlife.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului