Boli

#tratament alzheimer #pacienti alzheimer #boala alzheimer #alzheimer

Ingrijirea necesara dupa diagnosticul de Alzheimer

 Ai aflat de curand ca o persoana apropiata din familia ta a fost diagnosticata cu Alzheimer? Un astfel de diagnostic este, in general, o veste greu de acceptat atat de catre pacient, cat si de catre apropiatii acestuia, care isi doresc sa-i ofere tot ce e mai bun, pentru a avea parte, in continuare, de o batranete demna si linistita.

Desi Alzheimerul este o boala neurologica grava, progresiva si incurabila, exista totusi cateva metode de tratament care ii pot incetini evolutia si care il pot ajuta pe senior sa aiba o stare generala mai buna.

Iata ce presupune planul de ingrijire a unui pacient diagnosticat cu Alzheimer:

Tratament medicamentos

Tratamentul medicamentos este stabilit de catre medicul neurolog, in functie de stadiul bolii. In general, sunt folosite medicamente care au drept scop ameliorarea simptomelor psiho-emotionale (asa cum este depresia, frecvent intalnita in randul bolnavilor de Alzheimer), precum si imbunatatirea memoriei, tulburarile de memorie si lipsa de concentrare fiind doua dintre simptomele specifice acestei afectiuni neurologice.

Tratamentul medicamentos este adaptat in functie de nevoile fiecarui pacient si de severitatea simptomelor manifestate, prin urmare vizitele regulate la medic sunt absolut necesare.

Schimbarea stilului de viata

Tratamentul medicamentos este doar o parte din planul de ingrijire a seniorilor cu Alzheimer. Acesta trebuie sa fie insotit de o alimentatie sanatoasa, echilibrata. Sunt recomandate alimentele proaspete, naturale, preparate cu atentie. De asemenea, printre alimentele esentiale in dieta unei persoane cu Alzheimer se numara, pe langa fructe si legume, cerealele integrale, lactatele fara grasimi si, foarte important, alimentele bogate in acizi grasi Omega-3, regasiti in carnea de peste, uleiul de peste, nuci.

Este indicat sa apelezi la sprijinul unui medic nutritionist, care va elabora un plan alimentar personalizat pentru parintele sau bunicul tau, care sa-i asigure toti nutrientii necesari.

Mai mult decat atat, miscarea regulata este esentiala in planul de ingrijire a pacientilor cu Alzheimer. Exercitiile de kinetoterapie, adaptate in functie de posibilitatile de miscare ale fiecarui varstnic, au un rol foarte important in acest sens, deoarece pot contribui la imbunatatirea functiilor motrice si cognitive. Ca sa te asiguri ca parintele sau bunicul tau beneficiaza de un plan de kinetoterapie adecvat nevoilor sale, iti recomandam, din nou, sa apelezi la un specialist.

Supraveghere permanenta

Ingrijirea unui batran cu Alzheimer implica responsabilitate maxima tot timpul, iar in stadiile avansate - supraveghere permanenta. Dintr-un anumit punct al evolutiei afectiunii, pacientul are nevoie de ajutor in realizarea celor mai simple sarcini cotidiene: hranirea, igiena personala, deplasarea dintr-un loc in altul.

In plus, episoadele de pierderi de memorie si absenta notiunii timpului si a spatiului il pot expune pe pacient la tot felul de pericole, de aceea este absolut necesar ca in preajma sa sa fie in permanenta o persoana vigilenta.

De asemenea, si modul in care este organizata locuinta pacientului este extrem de important. Aceasta trebuie sa fie perfect sigura, pentru a indeparta orice potential pericol.

Ingrijire la domiciliu vs. intr-un camin pentru seniori - ce alegi?

Dupa cum se poate observa, ingrijirea unui bolnav cu Alzheimer este o responsabilitate full-time, pentru ca, odata ce afectiunea avanseaza, pacientul are nevoie de sprijin din exterior si de supraveghere permanente, ceea ce poate fi destul de dificil pentru membrii apropiati din familie.

In ceea ce priveste caminele premium pentru batrani, planul de ingrijire a pacientilor cu Alzheimer este exhaustiv, astfel ca el raspunde perfect nevoilor fiecarui pacient. Serviciile medicale disponibile non-stop, planul alimentar personalizat, sedintele de kinetoterapie, activitatile recreative si de stimulare cognitiva incetinesc evolutia bolii, iar conditiile premium de cazare ii ajuta pe seniori sa se integreze foarte usor in noul mediu.

Astfel, daca optezi pentru un camin pentru varstnici, ai garantia ca parintele sau bunicul tau va beneficia de cele mai bune conditii, adaptate nevoilor pacientilor cu Alzheimer, dar si ca vei putea sa-l vizitezi ori de cate ori vei simti nevoia.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/VQ2L7t5qt_8

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare