Boli

#fumat #infarct #atac de cord #inima #boli de inima #tutun #tigara

Infarctele au scazut semnificativ, dupa ce fumatul a fost interzis in spatiile publice

Interzicerea fumatului in locurile publice a avut un impact major asupra prevenirii bolilor de inima. Acest fapt extraordinar este confirmat chiar de statistici realizate de catre organizatii si asociatii din domeniul sanatatii din Anglia.

Dupa ce acte normative care prevad interzicerea fumatului in spatiile publice a intrat in vigoare in mai multe tari din Europa si America de Nord, s-au facut cercetari asupra sanatatii populatiei. In urma rapoartelor intocmite, rezultatele au fost neasteptate: atacurile de cord au scazut pana la o treime.

Din pacate, bolile de inima sunt considerate principala cauza de mortalitate din lume. Barbatii sunt mai afectati decat femeile, un sfert dintre acestia pierzandu-si viata intre 35-65 de ani.
Bolile de inima afecteaza peste 270 de mii de englezi, dintre care peste 140 de mii mor in fiecare an. La inceputul lunii septembrie, cercetatorii au anuntat ca numarul atacurilor de cord a scazut cu aproximativ 10%, mai mult decat au anticipat ca se poate intampla.

Oameni de stiinta din cadrul Universitatii California din San Francisco au constatat in urma mai multor studii ca numarul persoanelor cu infarct din Europa si America de Nord a inceput sa scada imediat dupa punerea in aplicare a legislatiei de combatere a fumatului, ajungand la 17% dupa un an, continuand cu 36% dupa 3 ani de la adoptarea restrictiei cu privire la fumatul in locurile publice.

Fumatul pasiv, responsabil de asemenea de atac de cord

Specialistii au atras atentia cu aceasta ocazie ca fumat poate fi unul dintre cele mai bune masuri pentru a evita un infarct, fie in cazul lor, fie in cazul persoanelor din anturaj, respectiv prieteni, familie.

Fumatul pasiv afecteaza vasele de sange ale nefumatorilor, in special ale copiilor. Nu doar parintii se expun riscului de a suferi de boli de inima, ci si copiii acestora risca sa sufere un atac de cord cand vor creste. Expusi periodic in timpul copilariei la tutun, la maturitate predispozitia la infarct este foarte mare din cauza faptului ca vasele de sange sunt mai dure, sangele fiind predispus la coagulare, iar nivelul de colesterol „bun” scade.

In Romania, se fumeaza insa „cu restrictii”

Situatia in Romania este diferita deoarece, desi Ministerul Sanatatii a dorit interzicerea definitiva a fumatului in spatiul public, noile norme legislative intrate in vigoare la 1 ianuarie anul acesta sunt mai ingaduitoare. Cei peste 6 milioane si jumatate de fumatori romani pot fuma in continuare in spatiile publice, insa doar in locurile special amenajate.

Localurile cu o suprafata mai mica de 100 m patrati au trebuit sa aleaga daca functioneaza ca spatiu in care nu se fumeaza sau local destinat fumatorilor. De asemenea, actul normativ care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2009 mai prevede printre altele interzicerea comercializarii produselor din tutun in incinta si in jurul spitalelor si a unitatilor de invatamant cu exceptia celor de invatamant superior .

Citeste despre:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare