Boli

#silicon #silicoane #implant #implant silicon #sani #chirurhie #pret #riscuri #topless #alaptare

Implanturile cu silicon cresc riscul de cancer la san?

Implanturile cu silicon sunt un subiect fierbinte pentru orice femeie care isi doreste o schimbare de imagine. Inainte de a lua o decizie este bine sa cunosti toate detaliile referitoare la acest tip de interventie. Implica sau nu riscuri pentru sanatate? Care este varsta potrivita pentru o astfel de interventie? Ce fac daca vreau sa renunt la implantul cu silicon?

 

Dr Emil Senin Negovan, medic primar chirurgie plastica si reconstructiva (reparatorie) a raspuns la cele mai frecvente intrebari referitoare la operatia de marire a sanilor.

Reporter: De la ce varsta isi poate face o femeie implanturi cu silicon ?

Dr. Negovan: Teoretic se poate face operatia de la orice varsta. Practic se recomanda ca varsta minima sa fie 18 ani, doarece pacienta trebuie sa semneze un pentru operatie si pentru anestezie.

Rep.: Care este procedura pe care o femeie trebuie sa o urmeze atunci cand se hotaraste sa isi faca un implant?


Dr. Negovan: Etapele de parcurs sunt:

Consultatia. Pacienta este informata de catre chirurg asupra operatiei, anesteziei, implantelor, vindecarii etc. Se fac masuratori ale toracelui si tinand cont si de dorinta ei se stabileste dimensiunea si forma implantelor care se vor folosi. Pacienta este chestionata asupra starii de sanatate si primeste o lista cu analizele pe care trebuie sa le faca inainte de operatie (analize sangvine, EKG si ecografie mamara sau mamografie).

Programarea operatiei. Pacienta revine la clinica cu analizele pentru a fi evaluate de catre chirurg; se mai discuta o data detaliile despre operatie, anestezie, conduita postoperatorie. Se face programarea interventiei.

Aceasta etapa poate fi eliminata daca pacienta nu este din localitate: ea ne va trimite rezultatul analizelor prin fax sau e-mail, programarea operatiei se face telefonic, iar detaliile se discuta chiar inaintea operatiei.

Operatia. Pacienta se prezinta la clinica, mai discuta inca o data cu medicul chirurg si se stabilesc ultimele detalii ale interventiei. Se face consultul preoperator de catre medicul anestezist, se semneaza acordul pentru operatie si anestezie, apoi se incepe operatia.

Rep: Cat dureaza operatia si procesul de vindecare?

Dr. Negovan: Operatia dureaza 1-2 ore. Dupa 2 saptamani, inciziile se considera vindecate, si tot atunci se scot si firele de sutura, in cazul in care s-au pus. Sanii raman sensibili cateva saptamani, perioada in care trebuie evitat efortul.

Rep: Este adevarat ca implantul cu silicon creste riscul de cancer la san?

Dr. Negovan: Nu este adevarat. Cancerul de san nu este declansat de silicon.

Din contra, femeile cu implanturi mamare au sanse mai mari de supravietuire daca fac cancer de san. Isi urmaresc sanul mai atent, iar autopalparea este mai fidela deoarece sanul este umplut de implantul asezat in profunzime, astfel ca orice nodul este mai usor de descoperit.

In plus, mai recomandam pacientelor noastre sa revina anual la control si sa isi faca, tot anual, un examen ecografic. Astfel un nodul mamar poate fi depistat si tratat precoce, crescand sansele de vindecare sau de supravietuire.

Rep.: O femeie care a suferit o operatie de marire a sanilor poate alapta in momentul in care are un copil?

Dr. Negovan: Da, poate alapta. Siliconul folosit la implanturile mamare este silicon medical. Acesta este folosit la fabricarea acelor si a seringilor, a pastilelor, a fiolelor, a branulelor etc, chiar si in industria alimentara, deci ajunge in sangele si corpul nostru pe diferite cai. Diverse studii au evaluat cantitativ siliconul din laptele femeilor cu si fara implant si nu s-au gasit diferente semnificative .

Implantul este plasat sub san, deci sub care secreta laptele, si nu interfera cu aceasta. Secretia lactata poate fi afectata la femeile la care implantul se introduce printr-o incizie la marginea inferioara a areolei mamare si care poate sectiona canalalele galactofore prin care este transportat laptele la nivelul mamelonului. Aceasta incizie este practicata de multi chirurgi deoarece se vindeca foarte bine, este aproape invizibila, dar se recomanda la femeile care nu isi mai doresc copii.

Implantul se poate introduce si printr-o incizie sub san, in santul inframamar, fara a mai afecta canalele galactofore, dar vindecarea cicatricii este mai putin estetica.

Rep: Care este termenul de garantie al implantului cu silicon?

Dr. Negovan: Implanturile sunt garantate nelimitat. Totusi, se recomanda schimbarea lor dupa 10-15 ani.

Rep.: Exista riscul ca acestea sa se sparga? In ce conditii si care sunt urmarile? Ce are de facut pacienta daca i se intampla acest lucru?

Dr. Negovan: Exista acest risc, din cauza defectelor de fabricatie, dar se intampla extrem de rar deoarece implantele dupa fabricare sunt supuse la diverse teste de control. Deoarece spargerea se produce de obicei la introducerea implantului singurul inconvenient este ca operatia trebuie reluata peste cateva zile, dupa ce primim un altul de schimb.

Daca spargerea se produce la ceva vreme dupa operatie, pacienta nu trebuie sa se alarmeze deoarece nu-i va afecta starea de sanatate. Siliconul se gaseste sub forma unui gel, numit coeziv, ce-i confera consistenta naturala, care nu se imprastie si este hidrofob (nu se dizolva). Pacienta va observa o aplatizare a sanului, este posibil sa simta la nivelul acestuia usoare intepaturi sau senzatie de arsura.

Trebuie sa se prezinte la clinica, pentru a se face o ecografie mamara, in scopul programarii operatiei de schimbare a implantului. Implantul este schimbat gratuit de catre firma producatoare.

De asemenea, implanturile nu se sparg in avion din cauza scaderii presiunii. Sunt rezistente la lovituri si nu am auzit/citit sa se fi spart in urma unui traumatism.

Rep.: O femeie care a suferit o operatie de marire a sanilor mai poate face ulterior topless?

Dr. Negovan: Poate sa faca topless. Este recomandat insa evitarea expunerii la soare cel putin o luna dupa operatie pentru a nu accentua inflamarea sanului. De asemenea, daca implantul s-a introdus prin incizia submamara, este bine sa nu expuna cicatricile la soare sau solar timp de un an dupa operatie, deoarece se pot pigmenta. In cazul inciziilor la marginea areolei mamare ramane interdictia de o luna - postoperator.

Rep.: Orice femeie isi poate pune implant cu silicon sau exista si contraindicatii ?

Dr. Negovan: Da, exista contraindicatii. In primul rand aceasta este o operatie estetica , de care femeile nu au nevoie neaparat deoarece viata lor ar fi in pericol si nu o facem decat la cele fara probleme deosebite de sanatate. De exemplu, operam o femeie care are diabet sub tratament, dar nu operam daca are o boala de inima ce ar creste riscul anestezic sau tulburari de coagulare a sangelui care ar creste riscul operator.

In al doilea rand, este posibil ca sanii sa fie prea cazuti si atunci, din ratiuni estetice, nu punem implant fara sa facem si operatia de ridicare a sanilor. Doar astfel putem obtine un rezultat cat mai bun.

Rep.: Cat costa o astfel de operatie?


Dr. Negovan: La clinica noastra consultatia costa 80 RON, analizele circa 200 RON, iar operatia costa 4000 RON (anestezia si o noapte de cazare incluse). Mai trebuie platite implanturile, care au preturi diferite in functie de firma producatoare, intre 500 si 2000 euro/perechea.

Rep.: Au existat cazuri in care pacientele au dorit sa renunte la implanturi dupa operatie?

Dr. Negovan: Sunt sigur ca exista si femei care au renuntat definitiv la implanturi. La mine de exemplu au venit sa le scot implanturile vechi pentru a le inlocui cu altele mai mari.

 

Clinica Top Estet


Adresa:  Tg.Mures, Str. Dorobanti nr.1

0728.800.699

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare