Boli

# sarcina si alaptare #implant dentar

Implantul dentar in sarcina si alaptare: ce trebuie sa stii

Femeile se feresc sa mearga la dentist cand sunt insarcinate sau alapteaza, mai ales daca este vorba de lucrari stomatologice majore. Specialistii asigura insa ca lucrurile s-au schimbat in ultimii ani, iar problemele dentare ar trebui tratate cand apar, cu precautie, dar la timp, astfel incat sa nu se agraveze. 

De cele mai multe ori, ne speriem de lucrurile pe care nu le cunoastem, asa ca ar fi cel mai indicat sa ne informam inainte de a lua anumite decizii, mai ales daca acestea ne pot afecta sanatatea. Este si cazul impanturilor dentare, lucrari stomatologice considerate dureroase si complicate. Am aflat mai multe despre acestea de la medicul Claudiu Lupascu, coordonar al Clinicii LLL Dental. 

Ce este un implant dentar?
Claudiu Lupașcu, LLL Dental: Implantul dentar reprezintă un șurub de titan de cea mai înaltă calitate care este introdus în osul alveolar. El va ține locul rădăcinii dintelui pierdut. Datorită suprafeței sale speciale, celulele osoase realizează o legatură între ele și implant, fenomen ce poartă denumirea de osteointegrare. 

Este o procedura recomandata femeilor insarcinate? 
Este de preferat ca în timpul sarcinii să nu fie efectuate operații sau tratamente stomatologice care necesită anestezie sau medicație postoperatorie. Este astfel recomandat ca, in cazul unei sarcini planificate, pacientele șă-și verifice starea de sănătate a dinților și să-și rezolve toate problemele. Dacă totuși apare o urgență, se pot face anumite tratamente și anestezie, dar numai sub atenta îndrumare a medicului ginecolog care monitorizează sarcina. Pe durata sarcinii trebuie insa ca acestea sa continue vizitele de rutina, pentru controale regulate și detartraj.

Alaptarea reprezinta o problema in caz de implant dentar? 
Din pacate, anestezicul care se administrează mamei, trece în laptele matern și ajunge la bebeluș, astfel încât nici această perioadă nu este una propice pentru intervenții de inserare a implantului dentar. Dacă apar probleme care necesită o intervenție urgentă, recomandăm mamelor să întrerupă alăptarea cât timp iau medicamente postinterventie sau li se fac anestezii. Fie stabilesc împreună cu medicul pediatru cea mai bună variantă pentru alimentația copilului, fie stochează din timp laptele matern necesar celui mic. 

Prin urmare, preventia este cea mai buna metoda de a scapa de grija unei interventii necesare, dar neindicate in timpul sarcinii si alaptarii. Astfel, medicii dentisti recomanda controale bianuale, astfel incat orice problema sa fie depistata si tratata la timp. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului