Boli

#sanatate #boli #impetigo #bube dulci

Impetigo sau "bube dulci", o boala contagioasa

Impetigo, o boala de piele contagioasa, cunoscuta in popor sub denumirea de "bube dulci", afecteaza in special copiii, insa poate aparea si la adulti. Se trateaza foarte usor cu antibiotice si prin urmarea unor reguli stricte de igiena.

Insa, prevenirea acestei afectiuni este principala modalitate de a tine la distanta bacteriile daunatoare care pot infecta pielea.

Ce este impetigo

Impetigo este o infectie a pielii extrem de contagioasa, care afecteaza in special copiii, insa ete intalnita si la adulti. De obicei apare ca o rana rosie pe fata, in special in jurul nasului sau gurii.

Chiar daca apare de obicei atunci cand bacteriile patrund in piele prin taieturi, zgarieturi sau muscaturi de insecte, impetigo se poate declansa si pe pielea perfect sanatoasa.

Foarte rar impetigo este o boala serioasa si de obicei se vindeca in cateva saptamani. Insa deoarece poate duce la complicatii severe, impetigo se trateaza cu antibiotice.

Semne si simptome ale impetigo

Printre semnele si simptomele impetigo se numara:

rani rosii care in cateva zile formeaza cruste galbene

mancarime

basici pe piele nedureroase

rani dureroase care ulcereaza.

Este indicat sa mergi la medic imediat ce depistezi ca tu sau copilul tau suferiti de impetigo. Medicul va prescrie un tratament in functie de gravitatea afectiunii.

Cauzele impetigo

Stafilococul auriu si streptococul sunt cele doua tipuri de bacterii care cauzeaza impetigo. Aceste tipuri de bacterii se pot dezvolta nestingherite pe piele pana cand patrund printr-o taietura si duc la infectie.

La adulti, impetigo este adesea rezultatul ranirii pielii, de cele mai multe ori din cauza altor afectiunii ale pielii precum dermatita. Este foarte important sa nu intri in contact cu ranile unei persoane care sufera de impetigo sau cu obiectele pe care le-a atins.

Stafilococul auriu produce o toxina care favorizeaza aparitia acestei boli si care se raspnadeste foarte usor la pielea sanatoasa.

Cum se trateaza impetigo

Tratamentul pentru impetigo este foarte eficient si ajuta la vindecarea ranilor si la imbunatatirea aspectului pielii.

De multe ori, medicul va alege sa iti prescrie doar respectarea unui masuri drastice de igiena. Pastrarea curata a pielii duce la vindecarea acestei probleme.

De asemenea, in cazuri mai severe, medicul va prescrie antibiotice pe cae sa le aplici in zonele afectate. Inainte de aplicarea antibioticelor, este indicat ca pielea sa fie foarte curata. Medicul poate prescrie si antibiotice orale, in special in cazurile foarte severe de impetigo.

Cum sa previi impetigo

Pentru a preveni impetigo este foarte important sa iti mentii pielea curata. Trateaza la timp taieturile, zgarieturile, crapaturile, muscaturile de insecte sau alte rani de la nivelul pielii. Aplica imediat creme pe baza de antibiotice si ai grija sa nu atingi alte obiecte contaminate.

De asemenea, spala pielea cu apa calda si sapun, ai grija sa porti haine curate tot timpul, spala-te frecvent pe maini si ai grija ca cei mici sa nu atinga obiecte contaminate.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare