Boli

#plastic sanatate #pericol plastic #ambalaje plastic

Iata de ce nu ar trebui sa mai consumi alimente ambalate in plastic

 

Am crescut inconjurati de o multime de lucruri din plastic si cel mai probabil nu prea ne-am intrebat daca acest material este sau nu periculos pentru sanatate. Cu toate acestea, lucrurile s-au mai schimbat intre timp. Suntem inconjurati de toxine peste tot, de la apa pe care o bem, pana la mancarea pe care o consumam, aerul pe care il respiram si hainele pe care le purtam.

E imposibil sa schimbam complet mediul inconjurator, insa cu pasi mici putem reduce expunerea la materialele toxice pentru organism.

De ce este periculos plasticul

Studiile de laborator au demonstrat faptul ca plasticul elibereaza intre 55 si 60 de toxine atunci cand este incalzit. De aceea, cand incalzesti mancarea intr-un recipient din plastic, alimentele vor fi contaminate. Consumul acestor produse poate crea dezechilibru hormonal, care poate conduce la probleme ovariene, cancer de san, cancer de prostata si multe altele.

Iar plasticul il folosim atat pentru a depozita alimente fierbinti, cat si pentru ceaiul sau cafeaua fierbinte. Nu trebuie ignorat faptul ca atunci cand incalzim mancarea la microunde se produce acelasi fenomen de intoxicare a mancarii cu compusi chimici prezenti in plastic. De aceea, e de preferat ca mancarea sa se incalzeasca doar pe aragaz, chiar daca dureaza putin mai mult.

Studii recente au demonstrat faptul ca inclusiv apa imbuteliata in sticle de plastic se transforma intr-o adevarata otrava, avand o mare concentratie de bacterii nocive, atunci cand este expusa constant razelor solare. Chiar daca pare foarte curata, apa contine microorganisme care se dezvolta in ritm exponential. Printre acestea, Cyptosporidium sunt responsabile pentru 25% din cazurile de greata, diaree, febra. Cei mai expusi sunt copiii si batranii pentru care intoxicatiile cu astfel de culturi pot fi fatale.

Trebuie spus ca modul se depozitare a PET-urilor cu apa, care ajung sa stea zile in sir in soare pana sa fie depozitate in interior, la umbra si la temperaturi scazute, face ca plasticul sa elibereze in apa substante toxice precum bisfenol A, despre care cercetari efectuate in Statele Unite ale Americii au demonstrat ca este cancerigen. Acesta provoaca tulburari hormonale, care duc la boli endocrine, infertilitate la femei, dezvoltarea precoce a glandelor mamare la copii.

Mamele trebuie sa fie foarte atente la biberoanele cu care isi hranesc copiii. Acestea nu trebuie sa contina bisfenol A, intrucat bebelusii sunt foarte sensibili. Biberoanele din sticla sunt cele mai sigure.

Foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului