Boli

#sanatate #hormoni #hirsutism #femei #par

Hirsutismul, o afectiune tratabila

Hirsutismul este o afectiune care se manifesta printr-o pilozitate excesiva la femei, pilozitate stimulata, de obicei, de prezenta in numar exagerat a hormonilor androgeni. Hirsutismul este o problema care afecteaza doua din opt femei, insa cu tratamentul potrivit si multa rabdare, afectiunea poate fi indepartata definitiv.

Cele mai afectate zone de hirsutim sunt acelea in care femeile au in mod normal puf: zona de deasupra buzei superioare, barbie, piept, abdomen, spate sau fund.

Cauzele aparitiei hirsutismului

  • Dereglarile hormonale
De cele mai multe ori, motivul aparitiei hirsutismului este prezenta hormonilor masculini in exces. Cu un tratament potrivit recomandat de medicul specialist, aceasta problema poate fi remediata.
  • Prezenta unor chisturi ovariene
Chisturile ovariene apar din ce in ce mai des la femeile tinere (din cauza sedentarismului, a poluarii, a consumului de alcool si tutun). In cazul ovarului polichistic sunt prezente si alte simptome precum acneea, obezitatea, infertilitatea sau menstruatii neregulate.
  • Administrarea unor medicamente

Unele medicamente au printre efectele secundare obisnuite si aparitia unei pilozitati excesive. Printre acestea se afla:

Cyclosporin - folosit in general dupa transplantul de rinichi sau in tratarea artritelor;
Epanutin (Phenytoin) - utilizat in epilepsie;
Minoxidil - recomandat in cazuri de tensiune arteriala sau in tratamentul calvitiei;
Medicamente folosite de catre culturisti (steroizi).
Ce este de facut?
Atunci cand observi ca in zonele in care mod normal ar trebui sa ai puf ti-au aparut fire de par in toata regula, este cazul sa mergi la un medic endocrinolog.

In urma unor investigatii medicale, doctorul iti va prescrie un tratament medicamentos care are rolul de a incetini cresterea si de a subtia firele de par. Trebuie sa stii insa ca de obicei tratamentul in cazul hirsutismului poate dura chiar si pana la cativa ani, rezultatele fiind vizibile abia dupa primul an.

Medicamentele prescrise de medici sunt in general pilule cu un continut ridicat de esterogen (hormon feminin) si medicamente care au rolul de a inhiba hormonii androgeni.

In cazul in care apar efecte secundare (sangerari intre menstruatii, cefalee, dureri de sani, pierderea apetitului sexual, depresie, crestere in greutate sau greata), trebuie anuntat medicul si cel mai probabil schimbat tratamentul medicamentos.

Atentie! Nu te epila pe fata inainte de a consulta un specialist. Risti sa inrautatesti situatia deja existenta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului