Boli

#boala #gusa #noduli #gat #hormoni #glanda #hipertiroidie #tiroida

Hipertiroidia, tot ce trebuie sa stii!

Tiroida este o glanda mica in forma de fluture de aproximativ 30 de grame care secreta hormoni si este situata la nivelul bazei gatului, chiar sub marul lui Adam. Cand isi mareste volumul este vizibila si palpabila, popular i se mai spune gusa.

 

Aceasta secreta in circulatia sangvina hormoni pe baza de iod, T3 si T4 (tiroxina si tri-iodotironina. Pentru o buna functionare, prezenta iodului in organism este deci indispensabila dar in doza optima: prea mult iod va antrena o dereglare a glandei, prea putin iod afecteaza de asemenea ( hipotiroidie ).

Hipertiroidia poate fi cauzata de mai multe tipuri de patologii tiroidiene:

- Hipertiroidia este cauzata de o secretie globala a glandei – este cazul guselor tiroidiene hipersecretante ca maladia Basedow. Acesta boala este o afectiune auto-imuna. Organismul bolnav secreta anticorpi impotriva propriei tiroide; reactia glandei este ca isi accelereaza activitatea in ciuda mesajelor trimise de hipofiza si secreta din ce in ce mai multi hormoni.

- Tiroida este insotita de unul sau a mai multi noduli: este cazul chisturilor, adenoamelor, chiar a cancerului de tiroida. Nodulii sunt formati din celule ale glandei tiroide ce si-au pierdut mecanismul de reglare care dicteaza cantitatea de hormoni ce trebuie secretata.

Care sunt semnele hipertiroidiei

Hipertiroidia prezinta simptome destul de caracteristice, usor de depistat: nervozitate accentuata, tulburari de somn, o senzatie de caldura exterioara excesiva, oboseala musculara, slabire neintemeiata, tahicardie (cresterea frecventei batailor inimii) etc.

Diagnosticarea, un pas spre rezolvare

Diagnosticul hipertiroidiei va fi confirmat printr-un dozaj cu hormoni tiroidieni . De asemenea, ecografia si scintigrafia tiroidei sunt importante pentru reperarea leziunilor si pentru tratarea lor in cel mai bun mod. Imaginile tiroidei obtinute prin scintigrafie sunt tipice: dupa ingerarea unui produs ca Iodul radioactiv de exemplu se vor obtine zone difuze sau localizate in functie de gravitatea hipertiroidiei.

Complicatiile hipertiroidiei

Evolutia hipertiroidiei este insotita de complicatii uneori foarte grave. Hormonii tiroidieni antreneaza o accelerare a ritmului cardiac, hipertensiune arteriala si insuficienta cardiaca, afectiuni foarte importante care nu se pot trata doar cu medicamente. Tulburari oculare si scaderea acuitatii vizuale, tulburari psihice de tipul bufeurilor chiar a delirurilor fac parte din complicatiile hipertiroidiei.

Cum se trateaza?

Adesea, pentru tratamentul hipertiroidiei se folosesc medicaemnte antitiroidiene care au ca scop oprirea tiroidei de a mai produce hormoni. Daca tratamentul este urmat intocmai glanda incepe sa secrete din ce in ce mai putini hormoni, iar boala se poate regla in cateva saptamani.

O alta metoda de vindecare permanenta a hipertiroidiei este indepartarea partiala sau totala a glandei. Tratamentul chirurgical nu este de obicei prima optiune. Acesta se recomanda doar in cazul in care bolnavul nu a raspuns favorabil la tratamentul medicamentos.

Retineti! Hipertiroidia este o boala destul de frecventa, insa nu foarte greu de tratat! Ea provoaca slabire excesiva, tulburari psihice, tulburari de somn, ocular si de ritm cardiac. Este necesar sa gasiti cauza si sa o tratati fie distrugand nodului existent prin interventie chirurgicala, fie prin medicamentele indicate.

Citeste despre: Cum stii daca suferi de hipotiroidie?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare