Boli

#curaj #inot #teama #frica #apa #hidrofobia

Hidrofobia, teama morbida de apa

Cu siguranta ai observat ca anumite persoane nu vor sub niciun chip sa se apropie de apa, chiar daca prietenii sau membrii familiei le asigura ca nu li se poate intampla nimic rau. Aceasta stare neplacuta care afecteaza aproximativ 10-15 % poarta numele de hidrofobie sau mai pe inteles teama aparent nejustificata de apa.

 

Este foarte ciudat ca, in sezonul estival cand foarte multi oameni merg la mare sau la piscina, tu sa ramai acasa pentru ca... pur si simplu nu suporti apa. Exista persoane care sufera pe o perioada lunga de timp de aceasta boala dar sunt si unele care sunt afectate doar intr-un anumit moment al vietii.

Hidrofobia se poate manifesta la diferite grade, de la frica de a baga un picior in apa, pana la panica in momentul in care stii ca trebuie sa treci peste o apa. Anumitor persoane hidrofobe le este imposibil sa-si bage capul sub apa , altora le este frica sa inoate, iar unii se panicheaza numai la ideea de a intra in mare, de exemplu, o apa in care pe perioada verii intra sute de persoane, indiferent de varsta.

Cum sa iti invingi teama de apa?

Hidrofobia nu este un comportament dobandit. Originea acestei temeri este adesea o experienta dureroasa (accident, traumatism) sau pur si simplu lipsa ocaziei de a invata inotul. Din pacate, exista multiple situatii in care anumiti parinti hidrofobi au transmis inconstient aceasta angoasa copiilor lor. Vorbind mereu despre frica de apa si tinandu-i departe de ea, a facut ca acest tip de comportament sa fie adoptat si de micutii lor.

Insa, daca micutii au ocazia foarte rar sa frecventeze piscinele sau tarmurile marii, risca efectiv sa nu aiba curajul de a intra in apa, ceea ce ii va face in timp sa evite scaldatul, si progresiv sa dezvolte propriile temeri in acest sens.

Hidrofobia nu implica o suferinta care sa necesite consultarea unui medic, nici administrarea de medicamente. Pur si simplu, il impiedica pe cel in cauza sa practice intoul sau alte activitati acvatice. Totusi, aceasta teama se poate transforma uneori intr-un handicap, din punct de vedere social si familial. Cum spre exemplu se intampla in anumite situatii cand parintii sau bunicii din cauza fricii de apa nu vor sa-si insoteasca micutii la piscina sau la mare, sa se joaca cu ei in apa si sa-i asigure ca sunt in siguranta.

Incetul cu incetul, se capata curaj

Pentru a-ti invinge teama de apa, poti participa la terapii cognitive si comportamentale si la cursuri specializate predate in cadrul piscinelor. Acestea din urma sunt cursuri de desensibilizare propuse pentru fiecare persoana in parte. Vei fi expus/a progresiv la situatii angoasante si invatat/a incetul cu incetul sa iti invinga frica.

Vei incepe prin a te obisnui in apa nu foarte mare, in care te vei juca si vei face diverse activitati placute, dupa care vei fi initiat/a in tehnici de inot pentru a invata sa te descurci in apa cu adancime mai mare. Durata acestei terapii variaza in functie de frecventa si regularitatea sedintelor, de gradul de hidrofobie si de motivarea de a invinge aceasta teama. In mod cert, este putin probabil ca hidrofobii sa devina foarte buni inotatori sau campioni in natatie , insa fobia va disparea ceea ce este cel mai important rezultat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare