Boli

#c #b #hepatita a #19 mai #zi mondiala #hepatita

Hepatitele virale, tot ce trebuie sa stiti!

Hepatita este boala ficatului si este provocata de mai multi virusi. Hepatitele virale sunt boli „silentioase”, cu evolutie foarte lenta, dar care pot provoca grave dereglari ale functiei hepatice.

 

De aceea, este foarte important de retinut ca ficatul joaca rolul unei fabrici pentru organism avand multiple functii vitale: eliminarea si filtrarea toxinelor (alcool, medicamente etc), stocarea grasimilor si a zaharurilor si difuzarea lor in momentul in care corpul are nevoie, fabricarea factorilor de coagulare a sangelui, transformarea alimentelor in elemente esentiale vietii etc.

Hepatita A

Hepatita A este o hepatita violenta (ea dureaza cateva zile sau saptamani, apoi se vindeca in mod spontan). Adesea greu de identificat, virusul hepatitei A nu provoaca leziuni permanente ale ficatului. Din fericire, hepatita A nu devine niciodata cronica si nu evolueaza catre ciroza. Astfel, cea mai buna metoda de prevenire ramane igiena adecvata.

In consecinta, trebuie sa fiti prudenti, dar poate va intrebati cum?

Virusul hepatitei A este prezent in saruri, propriu-zis in materiile fecale ale persoanelor afectate si este contractat pe cale orala din cauza: mainilor murdare, alimentelor contaminate, conducte defecte, consumul apei din rauri si izvoare murdare etc.

Simptomele bolii sunt in general simple, boala debutand ca o simpla raceala insotita de manifestari digestive precum: greturi, lipsa apetitului, varsaturi. Intr-o stare mai complicata apare icterul care este insotit de urina inchisa la culoare si de scaune decolorate.

Hepatita B

Contaminarea se face prin intermediul secretiilor vaginale, spermei sau pe cale percutana prin transfuzii de sangvine cu sange infectat, proceduri stomatologice , manichiura, piercing etc. Transmiterea prin intermediul salivei este foarte rara. Hepatita este o boala cronica frecventa care se poate agrava serios.

Simptomele hepatitei B se prezinta prin aparitia icterului, a unei stari de oboseala care persista de ceva vreme, lipsa poftei de mancare, varsaturi, dureri abdominale etc. In cazul bolnavilor cu hepatita B acuta, le este indicat repausul la pat pentru ca boala sa se vindece mai usor. De cealalta parte, in cazul hepatitei cronice pacientii sunt tratati medicamentos, insa numai potrivit recomandarilor specialistului.

Hepatita C

Contaminarea cu virusul hepatitei C se face astazi prin folosirea obiectelor in cauza in contact cu sangele, chiar si intr-o cantitate infima: seringi, lingura, pipa etc. De asemenea, hepatita C se poate transmite in urma unui contact sexual neprotejat. Cea mai mare rata de transmitere in Romania, aproximativ 90%, intalnita in cazul infectiilor noi este prezenta in grupa consumatorilor de droguri care folosesc in comun acele pentru injectare.

In ceea ce priveste tratamentul, nu este necesar sau posibil fiecarei persoane in parte, caci nu fiecare infectie duce neaparat la afectarea grava a ficatului. Insa, medicul este in masura sa puna un diagnostic si sa stabileasca metodele de tratament adaptate in functie de fiecare persoana in parte.

ATENTIE! Hepatitele sunt boli care de cele mai multe ori nu prezinta semne vizibile. Singura modalitate de a sti daca ati contractat virusul hepatic este testul de depistare intr-un laborator de analize medicale .

Astazi 19 mai, Romania se va alatura pentru prima data unui grup de tari din intreaga lume pentru a marca Ziua Mondiala a Hepatitei si in acelasi timp pentru a atrage un semnal de alarma asupra virusului hepatic care an de an face numeroase victime.

Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare