Boli

#hepatita #hepatita b #cancer

Hepatita B ataca in tacere

Un milion de romani sufera de hepatita B , insa potrivit epidemiologilor doar o mie sunt diagnosticati si fac tratament. Statisticile ii ingrozesc pe medici deoarece virusul hepatitei B se transmite de o suta de ori mai usor decat HIV.

Motivul pentru care multi nu stiu ca sufera de hepatita B este faptul ca o treime dintre bolnavi sunt asimptomatici, ceilalti insa dau semne de oboseala, slabiciune, anorexie, dureri abdominale etc.

In Bucuresti, prevalenta hepatitei B este de 18%, adica o persoana din cinci are forma cronica a bolii si prezinta potential de ciroza sau o forma de cancer hepatic. In intreaga lume, peste doua miliarde de oameni sunt infectati cu virusul hepatitei B si intre 350 si 400 de milioane de oameni sufera de hepatita cronica B.

 

Netratata, hepatita poate genera cancer

 

Daca hepatita nu a fost diagnosticata, cum se intampla de altfel in foarte multe cazuri, ea poate provoca aparitia hepatitei cronice cu risc de ciroza si cancer de ficat. Virusul hepatic se transmite prin sange, secretii genitale (sperma, secretii vaginale) si saliva. In cele mai multe cazuri, boala se ia in urma unui contact sexual neprotejat, dupa folosirea instumentelor din cabinetele stomatologice , din saloanele de infrumusetare si cele de pearcing, unde sterilizarea nu este facuta corespunzator, insa si in urma nasterii de la mama la fat.

 

Prevenirea, cel mai bun tratament

 

Tratamentul actual al hepatitei cronice B este costisitor si numai partial isi demonstreaza eficienta, prevenirea constituind singura modalitate de a lupta contra hepatitei B. In momentul in care persoana in cauza se prezinta la medic imediat dupa expunerea la infectie, acesteia i se va face vaccinul antihepatitic B, intr-o doza care sa stimuleze sistemul imun sa lupte impotriva infectiei.

In cazul pacientilor cu hepatita acuta B, se recomanda repausul la pat pentru a grabi vindecarea. Alimentatia joaca un rol foarte important in procesul de refacere a organismului. Sunt interzise consumul de bauturi alcoolice sau administrarea de acetaminofen (paracetamol), deoarece pot afecta ficatul. In cazul in care hepatita acuta B nu se vindeca si persista mai mult de 6 luni, fiind inca activa, medicul poate recomanda un tratament mult mai agresiv.

Retineti ca bolnavii cu hepatita B nu trebuie sa doneze sange, organe, tesuturi sau sperma, pentru a nu transmite boala. Acestia ar trebui, de asemenea, sa avertizeze medicul, dentistul si partenerul cu care intretine relatii sexuale despre afectiunea de care sufera.

Ai fost diagnosticat/a cu hepatita B sau cunosti mai multe amanunte despre aceasta boala (simptome, analize etc) de la cineva apropiat, vino cu sfaturi pentru cei care nu se gandesc ca ar putea fi "noile victime" ale acestei maladii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare