Boli

#h3n2 #virus #gripa #ah1n1 #vaccin #vaccin antigripal

H3N2, un nou virus gripal?

Ca si anul trecut, se pare ca vom avea de a face in aceasta iarna cu un nou virus gripal: H3N2 . Presedintele Societatii Romane de Epidemiologie, Geza Molnar, a declarat ca si anul acesta vom avea probleme din cauza unui nou virus gripal.


Specialistii avertizeaza ca virusul H3N2  este mai virulent decat AH1N1  deoarece are capacitatea de a schimba setul antigenic, adica proteinele de suprafata, ceea ce inseamna ca el va aparea sub diferite forme si ca pentru fiecare dintre acestea va fi necesar sa se conceapa un vaccin special.


Medicii spun ca momentan acest virus nu a fost depistat la noi in tara , insa orice focar de gripa depistat va fi analizat, iar daca se descopera  H3N2,  acestia vor lua rapid masurile necesare.


Pana atunci, specialistii sustin ca vaccinul antigripal este o modalitate sigura prin care ne putem feri de infectarea cu H3N2. Desi vaccinul nu ofera protectie totala, el are totusi efecienta de 80% impotriva virusului care se anunta.


Cine este vulnerabil?


Ca in orice tip de gripa, copiii, batranii, gravidele si persoanele cu un sistem imunitar scazut au cele mai mari sanse de a se imbolnavi. Din acest motiv, acestea grupe de persoane trebuie sa fie mai vigilente si sa se protejeze mai mult ca oricand.


Cum te protejezi?


In primul rand, medicii ne sfatuiesc sa nu intram in panica, dar sa incercam sa ne protejam si sa ne intarim sistemul imunitar cu vitamine, eventual din surse naturale.


Mananca multe legume si fructe
(in special citrice deoarece au un continut ridicat de vitamina C) si consuma multe lichide calde. In acelasi timp, trebuie sa speli foarte bine alimentele inainte de a le consuma.


De asemenea, igiena este absolut esentiala. Spala-te pe maini ori de cate ori vii de afara, cand urmeaza sa mananci, dupa ce te-ai jucat cu un animal etc. Mainile tale trebuie sa fie in permanenta curate. Este recomandat sa ai in geanta un gel antibacterial, pentru momentele in care trebuie sa te speli, dar nu ai acces la apa si sapun.


Totodata, medicii ne recomanda sa amanam calatoriile in tarile in care s-au descoperit focare de gripa, pana cand problemele dispar definitiv. Nu te baza pe faptul ca sistemul tau imunitar este puternic. Daca totusi trebuie sa pleci, fa-ti un control inainte si eventual incheie o asigurare de sanatate.


Evita locurile aglomerate. Din momentul in care virusul se va anunta in tara noastra, ar fi bine sa eviti sa mergi in locurile supra aglomerate cum ar fi supermakerturile, mai ales in orele de varf.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare