Boli

#deces gripa #vaccinare antigripala #simptome gripa #tratament gripa #gripa

Gripa ucide. Mare atentie la tratamente!

O femeie de 61 de ani din Sibiu, diagnosticata cu virusul gripei AH1 pandemic, a decedat luni, 2 martie, la Spitalul Clinic Judetean Sibiu, in urma unui stop cardio-respirator.

"In 21 februarie, o femeie de 61 de ani a fost adusa de la domiciliu cu Serviciul de Ambulanta Sibiu la Unitatea de Primiri Urgente, in stare grava, cu insuficienta respiratorie acuta. A fost diagnosticata cu bronhopneumonie, hitertensiune arteriala si obezitate de gradul II", spun reprezentatii Spitalului Judetean Sibiu.

Femeia a fost internata in cadrul Sectiei Clinice ATI pentru tratament de specialitate si a fost necesara ventilarea mecanica. "Datorita starii grave a femeii, au fost recoltate probe biologice si trimise la Institutul Cantacuzino, care a confirmat infectia cu virusul gripei AH1 pandemic. Femeia suferea de asemenea de diabet. In cadrul sectiei ATI I s-a administrat medicatie antivirala, iar personalul medical de specialitate din cadrul SCJU Sibiu a depus toate eforturile pentru salvarea vietii pacientei, dar din nefericire femeia a decedat in data de 2 martie, in urma unui stop cardio-respirator", conformsursei citate.

Pana la 22 februrie, 12 persoane cu gripa au murit in acest sezon, iar la 516 persoane a fost confirmata gripa, dintre care 256 de tip A si 260 de cazuri tip B, conform Centrului National de Supraveghre si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului "Matei Bals", trage un semnal privind prevenirea afectiunii sezoniere.

"Nu au fost forme de gripa mai severe, ci mult prea putine persoane vaccinate. De aceea, as vrea sa fac apel la vaccinare pentru a evita complicatiile pe care le poate da gripa, unele putand cauza decesul", a declarat prof dr Adrian Streinu-Cercel pentru Mediafax.

Potrivit acestuia, singura metoda de prevenire a gripei este vaccinarea.

"Refuzul vaccinarii ne va aduce in situatia de a avea cat mai multe cazuri de gripa, multe foarte grave, cu afectare pulmonara severa. Spre exemplu, in acest sfarsit de saptamana, am avut la Institutul «Matei Bals» 60 de cazuri de gripa, niciunul dintre bolnavi nefiind vaccinati, a explicat Streinu-Cercel.

Potrivit medicului, multe persoane au vorbit in acest sezon de o "gripa severa", mai agesiva" cu afectare pulmonara", dar acestea sunt manifestarile gripei la nevaccinati.

Cum se manifesta gripa?

Primele manifestari ale gripei sunt: febra care ajunge la 40 de grade Celsius, dar ar trebui sa ingrijoreze si o temperatura corporala mai mare de 38,5 grade Celsius; tusea neproductiva (seaca); durerea musculara, de cap si toracica; infectiile in gat; oboseala persistenta.

Atentie la antibiotice!

Daca ai simptomele descrise mai sus, fa-ti o programare la medic! In nicun caz nu te trata dupa ureche si nu recurge la antibiotice! Medicii atrag atentia ca un roman din doi  urmeaza anual un tratament cu antibiotice, uneori fara motive bine intemeiate. Raceala, gripa si toxiinfectiile alimentare sunt printre bolile care nu ar trebui tratate cu antibiotice, dar acest lucru se intampla frecvent. Uneori pentru ca o parte din medici prescriu aceste medicamente cu prea mare usurinta. Alteori pentru ca pacientii se trateaza dupa ureche, iar unii farmacisti sunt de acord sa le vanda aceste pastile fara reteta.

Datele ultimului raport al Comisiei Europene arata ca 18% dintre romani obisnuiesc sa ia antibiotice fara a avea o reteta de la un medic, asta in timp ce media europeana la acest capitol este de doar 3%. Expertii din domeniul sanatatii avertizeaza ca abuzul de antibiotice poate duce la sfarsitul medicinei moderne, generata de evolutia bacteriilor din ce in ce mai rezistente la antibiotice.

Statisticile de specialitate arata ca zilnic 600.000 de romani urmeaza un tratament cu antibiotice. Aceasta cifra ne claseaza pe locul doi la nivel de Uniunea Europeana in ceea ce priveste consumul de antibiotice, conform Mediafax.

Sursa foto: babiesborn.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare