Boli

#boli oculare # glaucom #boli ochi #simptome glaucom #tratament glaucom

Glaucomul - simptome si tratament

Glaucomul este afectiunea care provoaca atrofierea nervului optic si ingustarea campului vizual. De asemenea, in cazul glaucomului creste tensiunea intraoculara si scade acuitatea vizuala.

De regula, glaucomul apare la persoane de peste 40 de ani, insa este foarte posibil ca afectiunea sa apara si la persoane mai tinere.


Simptomele glaucomului

  • modificari la nivelul nervului optic;
  • ingustarea campului vizual;
  • diminuarea vederii pana la orbire.


Diagnosticarea glaucomului


In prima faza este recomandata o consultatie oftalmologica. In cadrul cabinetului, medicul va face o masurare a presiunii intraoculare si va examina campul vizual. De asemenea, medicul oftalmolog va incerca sa stabileasca starea nervului optic in procesul de oftalmoscopie (examinarea fundului ochiului).

Este necesar sa se faca consultatie la nivelul ambilor ochi. Este foarte posibil ca ambii ochi sa aiba aceasta problema, insa sunt sanse ca afectiunea sa apara la unul dintre ochi mai tarziu cu cateva luni sau chiar cu cativa ani.

Totusi, este recomandat ca medicul sa faca o examinare completa pacientului si nu doar una la nivelul ochilor. Pentru a urma tratamentul special, pacientul trebuie sa aiba o stare de sanatate foarte buna, astfel incat sa se previna complicatiile.


Tratamentul glaucomului


Tratamentul glaucomului se concentreaza pe mentinerea vederii prin incetinirea evolutiei leziunilor de la nivelul nervului optic. In cazul adultilor, tratamentul nu are rezultate atat de bune incat sa redea vederea in totalitate, insa in cazul copiilor si tinerilor acest tratament poate avea rezultate mai bune. Astfel, in prima faza de aplica un tratament medicamentos care reduce presiunea intraoculara, tratament care se aplica in cazul tuturor tipurilor de glaucom.

Ca si metode de tratament se poate utiliza laserul si interventia chirurgicala. De regula, inainte de tratamentul chirurgical, cat si cel prin laser se urmeaza si o schema de tratament medicamentos.

Medicatia ulterioara trebuie sa se potriveasca tipului de interventie suferita, dar si nevoilor pacientului (in functie de alte probleme de sanatate existente).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului