Boli

#cauze gingivita # riscuri gingivita #dantura satatoasa #gingivita #dantura #dinti

Gingivita: cauze si riscuri

Gingivita este o afectiune orala comuna, care insa poate lua forme foarte grava daca nu este tratata la timp. Boala parodontala , o afectiune extrem de grava cauzata de placa bacteriana si tartru, duce la pierderea danturii.

 

Ce este gingivita


Gingivita este o inflamatie a gingiilor, care se vindeca usor, daca este tratata din timp. Este una dintre bolile paradontale care afecteaza sanatatea dintilor.

Aceasta afectiune poate duce la distrugerea tesuturilor care sustin dantura. Gingivita nu este o afectiune grava, insa netratata duce la pierderea danturii.

Cauzele gingivitei


Principala cauza a gingivitei este igiena defectuoasa. Obiceurile sanatoase precum spalatul zilnic pe dinti si controlul regulat la medicul stomatolog pot preveni aparitia acestei afectiuni.

Igiena necorespunzatoare a danturii duce la formarea placii bacteriene. Aceasta placa este o pelicula lipicioasa invizibila, care contine bacterii daunatoare danturii.

Placa se formeaza atunci cand alimentele bogate in amidon si zahar interactioneaza cu bacteriile care se gasesc in mod normal in cavitatea bucala. Splatul zilnic pe dinti indeparteaza aceasta placa, care se formeaza foare repede, in decurs de 24 de ore.

Placa bacteriana care ramane pe dinti mai mult de 2-3 zile se transforma in tartru, care este mult mai greu de indepartat.

Cu cat placa bacteriana si tartrul raman mai mult timp pe suprafata dintelui cu atat irita mai mult gingia. In timp, aceasta se umfla si poate sangera.
 

Simptomele gingivitei


Gingiile sanatoase au un aspect ferm si o culoare roz. Daca gingiile tale sunt buretoase, de culoare rosie si sangereaza usor, este posibil sa suferi de gingivita.

Gingivita nu este o afectiune dureroasa, asadar este indicat sa observi alte semne.

Printre simptomele gingivitei se numara:

  • gingii umflate;
  • gingiie moi si buretoase;
  • sangerari;
  • schimbarea culorii gingiilor, de la roz la rosu;
  • respiratie urat mirositoare.
     

Factori de risc


Gingivita este o afectiune comuna, care poate aparea la orice persoana. Majoritatea persoanelor experimenteaza neplaceri la pubertate . Poate aparea insa in toate etapele vietii.

Printre factorii de risc ai gingivitei se numara:

  • igiena necorespunzatoare;
  • fumatul;
  • diabetul;
  • varsta inaintata;
  • imunitatea scazuta;
  • medicamentele;
  • infectiile virale;
  • schimbarile hormonale;
  • alimentatia dezechilibrata;
  • abuzul de substante interzise.


Complicatiile gingivitei


Gingivita netratata se transforma in parodontita , o afectiune mult mai grava, care duce la pierderea dintilor.

Parodontita afecteaza nu numai dantura, ci intreaga sanatate a organismului uman. Aceasta afectiune mareste riscul de boli cardiovasculare si pulmonare.

Femeile insarcinate care sufera de parodontita pot naste copii prematuri sau copii cu o grautate mai mica.
 

Cand sa mergi la medic


Este indicat sa mergi frecvent la cabinetul medicului stomatolog pentru un control de rutina. In acest fel vei descoperi la timp gingivitele, cariile dentare si alte afectiuni care se pot agrava dac sunt lasate netratate.

DAca ai observat schimbari ale gingiilor este momentul sa mergi la medicul specialist. Cu cat mergi mai repede, cu atat vei diminua riscurile unor afectiuni mai grave.
 

Cum sa previi gingivita


Principala modalitate de prevenire a gingivitei este igiena orala corespunzatoare. Spala-te pe dinti de cel putin doua ori pe zi, in special dupa ce mananci. Foloseste ata dentara dupa fiecare masa si mergi regulat la medicul stomatolog.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare