Boli

#stafilococul auriu #bacterie #gandaci #antibiotice

Gandacii, sursa viitoarelor antibiotice?

O echipa de cercetatori britanici a identificat noua molecule capabile sa lupte impotriva infectiilor cunoscute ca fiind rezistente la antibiotice , ca si stafilococul auriu . Aceste substante au fost descoperite in creierul si sistemul nervos al gandacilor. Specialistii se gandesc deja la crearea unei noi generatii de antibiotice, mai ales pe fondul rezistentei la antibiotice din ultima perioada care ameninta puternic sanatatea.

 

Rezistenta la antibiotice, un pericol actual

 

Specialistii afirma ca suntem in fata unui scenariu-catastrofal al unei pandemii de bacterii incontrolabile, ceea ce face ca starea de neliniste sa creasca alarmant. O noua generatie de bacterii care afecteaza plamanii si aparatul urinar (foarte rezistente la antibioticele care se utilizau in general) sunt pe cale sa se propage in lumea intreaga.

Numeroase cazuri de pacienti infectati de o familie de bacterii foarte rezistente la antibiotice uzuale au fost descoperite in Marea Britanie. Propagarea rapida si masiva a acestei bacterii, descoperita pentru prima data in India in 2008, a creat nelinisti in randul comunitatii medicale.

Intr-un studiu aparut recent in ziarul „The Lancet Infectious Diseases”, o serie de cercetatori englezi, indieni, australieni si suedezi au tras pentru prima data semnalul de alarma. Aceasta noua bacterie are mari sanse sa devina o problema de sanatate publica mondiala. Supravegherea coordonata la nivel international devine absolut necesara. Aceasta bacterie face ca antibioticele cel mai des folosite sa fie ineficiente.

 

Creierul gandacilor detine  molecule bactericide

 

Chiar daca gandacii ne repugna, sunt peste tot in jurul nostru. Pentru ca traiesc in conditii de igiena foarte precare au dezvoltat anumite molecule bactericide. Cercetatori din cadrul Universitatii din Nottingham , din Marea Britanie, au descoperit in creierul si sistemul nervos al gandacilor noua molecule cu proprietati antibiotice.

Insectele traiesc adesea in cele mai proaste conditii sanitare si de igiena, in medii unde sunt expusi unui numar mare de bacterii diferite. De aceea si-au dezvoltat medii de protectie impotriva unui numar foarte mare de microbi. Specialistii spera ca vor putea prin aceste noi descopeiriri sa gaseasca un tratament importiva unora dintre cele mai puternice bacterii, precum escherichia coli sau stafilococul auriu.

Cercetatorii nu au fost deloc surprinsi sa descopere la gandaci molecule capabile sa lupte impotriva unor bacterii foarte rezistente la antibiotice. Aceste substante sunt in prezent supuse cercetarilor pentru a le identifica proprietatile terapeutice. Moleculele din creierul gandacilor sunt de fapt daunatoare bacteriilor, insa nu si celulelor umane.

Cercetatorii afirma insa ca mai este de asteptat foarte mult timp pana sa iasa pe piata o noua serie de antibiotice. Ultimul antibiotic care a fost comercializat este tigeciclina. Scos pe piata in 2005 in Statele Unite, acest medicament a fost descoperit cu 13 ani inainte, in 1992.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare