Boli

Furia reprimata, risc de imbolnavire

Daca iti exprimi sentimentele negative in timp te vei simti mai bine si vei reusi sa comunici mai bine cu cei din jurul tau. Aceasta este concluzia la care a ajuns o echipa de specialisti din cadrul Universitatii din Utah. Persoanele furioase care au parteneri la fel de agitati se supun riscului aparitiei unor afectiuni, de cele mai multe ori de tip cardiac. La fel ca celelalte trairi, furia ca sursa de energie are valoare terapeutica. Cu alte cuvinte este folositoare, deoarece contribuie la constientizarea a ceea ce simti si cum anume vrei sa actionezi. Atunci cand apar situatii conflictuale exista posibilitatea de a folosi sentimentul de furie. Din pacate majoritatea persoanelor au invatat inca din copilarie sa gestioneze in mod neproductiv acest sentiment. Sentimentele ascunse sunt daunatoare Pe termen lung, negarea sentimentului de furie poate avea efecte foarte grave. De exemplu, s-a constatat ca femeile care incearca sa-si reprime furia sunt mult mai expuse riscului de a suferi de depresii , anxietate, dureri de cap, boli cardio-vasculare , cancer, decat cele care isi exprima liber sentimentele. De asemenea, dependenta de alcool , pofta de mancare crescuta si comportamentul abuziv sunt legate de furia pe care multe persoane o ascund bine. Cum sa scapi de furie In mod cert este foarte dificil sa inveti cum sa-ti exprimi nemultumirea daca nu constientizezi care este sursa acestei stari. Daca vrei sa nu ajungi in situatii limita, iata cateva sfaturi:
  • Fara alcool. Nervii si alcoolul creeaza o combinatie exploziva. Un pahar in plus si inhibitiile scad suficient pentru a te face sa spui lucruri pe care le vei regreta mai tarziu.
  • Puneti problemele pe hartie. Incearca sa scrii pe o foaie tot ceea ce te nemultumeste, astfel vei reusi sa constientizezi si sa-ti controlezi mai usor furia.
  • Alege momentul potrivit. Aceasta este cea mai sigura cale de a obtine avantajul pe care ti-l doresti asupra celuilalt. Daca incerci sa-ti spui pasul intr-un moment nu tocmai propice te vei lovi de un refuz din partea partenerului. Se va bloca astfel orice fel de comunicare, iar problemele vor ramane in stare latenta, urmand sa izbucneasca intr-un moment poate nepotrivit pentru tine.
  • Invata sa asculti. Este imperios necesar sa afli ce parere are si cealalta persoana. Nu trebuie neaparat sa-i dai dreptate, insa dupa aceea ii poti spune care este punctul tau de vedere. S-ar putea sa iesi in avantaj si sa fie de acord cu tine. Daca stii si alte metode prin care reusesti sa ramai calm/a in situatii tensionate, asteptam detalii!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare