Boli

#fumat #infertilitate #cancer pulmonar #efecte fumat femei #efecte fumat barbati

Fumator vs nefumator: cum arata corpul tau? Iata efectele concrete ale fumatului!

Fumatul dauneaza grav sanatatii. Sloganul folosit de ani in sir in campaniile antifumat nu reprezinta doar vorbe in vant: fumatul are consecinte vizibile asupra intregului organism si poate duce la instalarea a numeroase afectiuni, cancerul fiind cea mai grava dintre ele.

Site-ul finlandez TobaccoBody.fi si-a propus sa ilustreze in mod concret si explicit care sunt modificarile pe care le sufera organismul unui fumator si sa atraga, astfel, atentia asupra pericolelor la care se expun fumatorii, fie ei ocazionali sau inraiti.

TobaccoBody.fi mentioneaza efectele fumatului la nivelul tenului, al pielii, vaselor de sange, organelor genitale, parului, plamanilor, gurii, unghiilor si stomacului, deopotriva la femei si la barbati.

Astfel, printre punctele comune se numara acneea: fumatorii, indiferent de sex, prezinta un risc mai mare de a dezvolta o forma severa a acneei, dificil de tratat, comparativ cu nefumatorii. Trebuie spus si ca tenul fumatorilor are un aspect nesanatos, chiar si in absenta acneei, intrucat substantele chimice din tigari reduc elasticitatea pielii.

De asemenea, fumatorii au un risc cu 50% mai ridicat decat nefumatorii de a dezvolta cheaguri de sange, care pot duce la deces subit.

Nu trebuie ignorat nici riscul considerabil de a dezvolta cancer, prezent in cazul fumatorilor: statisticile arata cu nu mai putin de noua cazuri de cancer pulmonar din zece sunt determinate de fumat! In plus, chiar si in absenta tumorilor maligne, fumatorii se confrunta cu probleme pulmonare, respiratie ingreunata si, in cele din urma, boala pulmonara obstructiva cronica.

Stomacul este si el afectat de fumat, favorizand instalarea ulcerului peptic si a altor afectiuni gastrointestinale.

Alte efecte ale fumatului sunt vizibile la nivelul parului, care devine friabil, si al unghiilor, care se ingalbenesc. Nu in ultimul rand, imbatranirea prematura este o alta consecinta a fumatului, atat la femei, cat si la barbati: fumatorii au de cinci ori mai multe riduri decat nefumatorii!

Fumatul la feminin: cum arata corpul unei fumatoare?



Femeile care fumeaza se pot confrunta cu o serie de probleme si neplaceri suplimentare, specifice sexului lor. Astfel, sustin finlandezii de la TobaccoBody.fi, fumatul creste nivelul de hormoni masculini din sange, fapt care favorizeaza pilozitatea excesiva (inclusiv la nivelul fetei!).

De asemenea, viata sexuala a femeilor fumatoare are de suferit, prin prisma faptului ca ficatul lor proceseaza estrogenul mai eficient, ceea ce se traduce printr-un libido mai scazut decat al nefumatoarelor.

Nu trebuie uitata nici influenta nociva pe care fumatul o are asupra sarcinii, viitorul bebelus al unei fumatoare fiind expus unei cantitati mari de substante chimice toxice.

Fumatul la masculin: cum arata corpul unui fumator?



In ceea ce ii priveste pe barbatii fumatori, se pare ca acestia au de doua ori mai multe sanse sa se confrunte cu disfunctii erectile, comparativ cu nefumatorii. In plus, si calitatea spermei este influentata negativ in cazul fumatorilor: densitatea acesteia este mult mai redusa decat cea a nefumatorilor, iar spermatozoizii sunt mai putin numerosi si mai putin mobili.

Sursa foto: tobaccobody.fi
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului