Boli

#inhalator #mancarimi #frig #astm #medicamente #temperaturi

Frigul, factor ascuns al declansarii alergiilor

Stiai ca frigul si vantul din sezonul rece afecteaza pielea si provoaca urticarie? In contact cu temperaturile joase, organismul reactioneaza prin ingustarea cailor respiratorii si aparitia iritatiilor, mancarimilor si durerilor la nivelul pielii. Vezi mai jos si alte alergii cauzate de frig.

1 Urticaria

Urticaria este o alergie comuna in sezonul rece, ca raspuns al organismului la temperaturile scazute. De obicei se caracterizeaza prin mancarimi, pete mari si iritate, care apar spontan si periodic, la expunerea la frig.

Persoanele care se confrunta cu aceasta problema in sezonul rece trebuie sa se protejeze atunci cand ies afara, sa se imbrace adecvat si sa ia preventiv medicamente pe baza de ciproheptadina, un antihistaminic puternic.

2 Angiodema

Angiodema, inflamarea tesuturilor profunde ale pielii, este adesea asociata cu urticaria. In realitate, angioderma este o complicatie mult mai severa si duce la scaderea tensiunii arteriale. Angiodema cauzata de frig se manifesta si prin durere si senzatia de arsura la nivel tegumentar.

Ca si in cazul urticariei, angiodema provocata de frig se trateaza cu medicamente antihistaminice.

3 Sindromul Raynaud

Expunerea mainilor si picioarelor la temperaturi scazute cauzeza contractarea vaselor de sange. Rezultatul este proasta oxigenare a acestor parti ale corpului, ceea ce face ca pielea sa devina pala si dureroasa. Pe masura ce pielea se incalzeste, devine initial albastra, apoi roz si in cele din urma rosie.

Atunci cand boala devine cronica, tesuturile de sub piele si chiar muschii se atrofiaza, iar unghiile devin casante.

Persoanele care sufera de acest sindrom trebuie sa limiteze cat mai mult expunerea la temperaturile joase si sa se imbrace gros ori de cate ori ies afara. Aditional, pot lua medicamente vasodilatatoare si alfa-blocante, care inhiba activitatea norepinefrinei, un hormon care contracta vasele de sange.

4 Astm

Pentru unele persoane, aerul rece este suficient pentru a declansa atacurile de astm, caracterizate prin insuficienta respiratorie si comprimarea cailor respiratorii. Vantul, gripele si racelile din sezonul rece sunt alti factori care declanseaza astmul.

Este recomandat ca persoanele care sunt predispuse la atacuri de astm sa isi acopere nasul si gura atunci cand ies afara si sa aiba in permanenta la ele un inhalator pe baza de albuterol, o substanta care relaxeaza muschii.

Sursa foto: www.foxnews.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului