Boli

#luni #fobie #stres #serviciu #depresie #somn #insomnie

Fobia zilei de Luni

Peste un sfert din populatia adulta sufera insomnii in noaptea de duminica spre luni, releva statisticile. Daca te intrebi de ce nu poti dormi bine in acea noapte, raspunsul este foarte simplu: suferi de fobia zilei de luni, care semnifica inceputul unei noi saptamani, generatoare de stres profesional.

Cateva ore petrecute in fata televizorului, o ora de lectura placuta sau de muzica preferata... insa nimic nu iti aduce somnul. Psihologii au denumit aceasta tulburare ca fiind fobia zilei de luni, o cauza a stresului legat de serviciu. La nivel mondial aceasta fobie ar afecta in jur de 60% din populatia adulta, cei mai afectati de insomnie si stres fiind englezii.
Cauzele fobiei zilei de Luni
Fobia zilei de luni, poate afecta toti angajatii, indiferent de pozitia in firma. Specialistii cred ca la orginea acestei tulburari se gasesc doua aspecte importante:

  • Reintoarcerea in copilarie: ziua de luni ramane inconstient in mintea unui adult ca fiind sfarsitul weekend-ului inainte de a merge la scoala, fara sa-si fi terminat temele. Incepi astfel sa reflectezi asupra a ceea ce vei face in saptamana ce urmeaza. Aceasta angoasa dispare imediat ce ai ajuns la birou si ai intrat in activitate.
  • O angoasa profunda: atentie, aceasta tulburare nu trebuie sa se confunde cu o boala profesionala . Un salariat care nu este potrivit job-ului si care simte ca nu face fata sarcinilor de serviciu va fi foarte stresat duminica seara, la fel ca si in alte seri din saptamana.
Sfaturi pentru a-ti redobandi somnul

Fobia zilei de luni este departe de o problema extrem de grava, insa se poate acutiza daca nu se gasesc solutiile pozitive. Pentru a-ti redobandi somnul linistit este suficient sa adopti cateva reguli simple, dar eficiente:

  • In primul rand, gandeste-te serios la ce anume iti genereaza starea de tensiune inainte acestei zile. Ti-e teama ca nu vei duce la bun sfarsit sarcinile din saptamana care urmeaza sau este legat de un conflict pe care l-ai avut cu colegii de serviciu? Este indicat sa rezolvi aceste probleme din timp si sa incerci sa gasesti solutii.
  • Invata sa anticipezi! Vineri, aranjeaza-ti biroul, dosarele, notitele cu care lucrezi in ordinea importantei. Schiteaza in cateva randuri taskurile urgente, cu care trebuie sa-ti incepi luni dimineata activitatea. Nu amana diverse sarcini pentru zilele de weekend pentru ca te vei stresa si mai rau. Vei avea astfel un sfarsit de saptamana relaxant si vei incepe ziua de luni fara ganduri negre.
  • Din timpul saptamanii organizeaza-ti weekendul astfel incat sa eviti situatiile care ar putea genera stres;
  • Duminica, ai putea sa optezi pentru activitati sportive care sa te ajute sa te distrezi si sa te faca sa uiti de serviciu. Sportul este o activitate ideala pentru ca iti permite sa obosesti fizic si nu psihic. De asemenea, poti opta pentru activitati care destind corpul cum sunt: masajul, yoga, exercitiile Pilates etc;
  • Este important ca in weekend sa iesi din rutina saptamanii de lucru, pentru a regasi placerea de a te reintoarce la serviciu;
  • Daca in ciuda eforturilor depuse aceasta fobie persista, este indicat sa apelezi la un specialist. Acesta iti va recomanda, daca este nevoie, cateva sedative usoare pentru a facilita instalarea somnului. Daca nu esti adepta/ul medicamentelor, poti apela la medicina alternativa (presopunctura, acupunctura , reflexologie , homeopatie, sofrologie etc);
  • In cazul in care fobia persista in ciuda metodelor pe care le-ai incercat, ar trebui sa te gandesti la schimbarea postului (cu mai putine sau mai multe responsabilitati), sa schimbi firma la care lucrezi si chiar sa te reorientezi profesional.
Citeste despre:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului