Boli

#flora intestinala #obezitate #slabit #bacterii #pofta de mancare

Flora intestinala, vinovata de cresterea in greutate

De mai bine de 10 ani, specialistii in obezitate cerceteaza influentarea greutatii din prisma bacteriilor care colonizeaza in mod normal tubul digestiv. Noi studii stiintifice ale unei echipe de cercetatori americani, publicate recent in revista americana Science, demonstreaza ca aceste microorganisme, care servesc la digerarea alimentelor, pot stimula metabolismul sa acumuleze mai usor kilograme in plus.

Inca de acum trei ani, o alta echipa de cercetatori americani au scos in evidenta faptul ca persoanele obeze si slabe nu au acelasi tip de bacterii in intestine. Aceeasi echipa a reusit sa ingrase un soarece slab printr-un singur transfer din flora intestinala a unui soarece obez. Mai mult decat atat, acestia au observat ca la soarecii obezi extragerea si asimilarea caloriilor din alimentele consumate era mult mai mare decat in cazul soarecilor slabi.

 

Ce este flora intestinala?

 

Flora intestinala este constituita din sute de miliarde de bacterii. La nastere, tubul digestiv este steril, insa colonizarea bacteriilor atinge concentratia maxima in primii ani de viata. Flora intestinala efectueaza actiuni foarte importante pentru organism, cum este de exemplu fabricarea vitaminelor K, B9 si B 12.

Aceasta protejeaza in mod egal mucoasa intestinala favorizand astfel o buna absorbtie a alimentelor si blocarea substantelor toxice pentru organism. Mai mult decat atat, flora intestinala reprezinta mai mult de jumatate din sistemul imunitar al organismului: 50% din limfocite se gasesc in aceasta.

Primul implant cu bacterii se face odata cu primul alaptat, colostrul. Din acest moment se incepe practic si imunizarea prin anticorpii primiti. Un lucru foarte interesant este faptul ca flora intestinala este specifica fiecarui individ, la fel ca in cazul amprentei digitale. Chiar si gemenii monozigoti au flora intestinala diferita.

 

Ce poate perturba flora intestinala?

 

Exista in viata cotidiana, numerosi factori care pot modifica flora intestinala: mancarea prefabricata, alimentele acide, stresul, medicamentele (antibioticele, anti-inflamatoarele, hormonii), mediul poluant (pesticide, insecticide, gaze de esapament ) etc. Sub actiunea acestora flora intestinala este dezechilibrata, ceea ce poate favoriza dezvoltarea anumitor bacterii responsabile de o crestere in greutate.

Oamenii au o flora intestinala relativ stabila, prezenta inca de la nastere, insa anumite studii s-a aratat ca aceasta ar suferi modificari legate printre altele de anumite tipuri de alimentatie, dar si de o administrare prea mare de antibiotice.

 

Bacterii responsabile de cresterea poftei de mancare

 

Pe langa factorii cunoscuti ca fiind responsabili de obezitate - sedentarismul, consumul excesiv de alimente bogate in calorii, rare anomalii genetice - se adauga si existenta anumitor bacterii in intestine.

Studii stiintifice au relevat faptul ca schimbari in compozitia florei intestinale erau capabile sa favorizeze cresterea in greutate. Acest lucru era provocat de faptul ca anumite bacterii extrageau mai multe zaharuri si acizi grasi din bolul alimentar decat alte bacterii. In plus, acestea actionau asupra metabolismului cheie al mentinerii greutatii.

Potrivit cercetatorilor americani, daca persoanele in cauza contracteaza anumite tipuri de bacterii in flora intestinala, acestea pot conduce la o inflamare ce duce la cresterea poftei de mancare si a riscului de diabet.

Studiile facute pe soareci au fost confirmate si in cazul oamenilor, prin faptul ca flora intestinala a persoanelor supraponderale sunt diferite de a persoanelor slabe. In prima instanta, medicii s-au gandit ca aceste schimbari erau mai degraba consecinta obiceiurilor alimentare nesanatoase. Dar, potrivit experimentelor se pare ca aceasta ar fi de fapt cauza sau cel putin una din cauzele cresterii in greutate si a reacumularii kilogramelor in plus.

 

Tulburari de glicemie

 

Specialistii au cercetat soareci modificati genetic prin privarea de o proteina imunitara cheie, TLR5, care ajuta celulele sa detecteze prezenta bacteriilor. In absenta acestei proteine TLR5, compozitia florei intestinale s-a schimbat. Astfel, soarecii supusi testului au suferit o inflamare la nivel intestinal.

Acestia au mancat in jur de 10% mai mult si au sfarsit prin a atinge o greutate cu 20 % mai mare decat a celorlalti soareci nemodificati genetic. Soarecii au prezentat o crestere foarte mare a glicemiei si erau intr-un stadiu prediabetic.

 

Reechilibrarea florei intestinale, tratamentul impotriva obezitatii

 

Potrivit specialistilor, un regim alimentar restrictiv asociat cu miscare fizica regulata poate avea un impact asupra florei intestinale in raport cu pierderea in greutate. Aceasta schimbare de flora intestinala poate interveni intr-o maniera preponderenta asupra pierderii in greutate, mai mult decat schimbarile in alimentatie si modul de viata.

Aceste descoperiri deschid calea unor noi tratamente impotriva obezitatii. Primul contsa in administrarea anumitor antibiotice eficiente impotriva bacteriilor responsabile de ingrasare. Exista cercetari in curs de desfasurare asupra eficientei acestor medicamente.

Al doilea, care il poate completa sau inlocui pe primul, consta in administrarea de probiotice (germeni vii) pentru a reconstitui flora intestinala dezechilibrata. Ramane de gasit insa probioticele eficiente, deoarece nu se pot compara cu cele gasite in comert in diverse alimente, cum sunt iaurturile.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare