Boli

#fibrom #fibrom uterin #tratament #simptome #cauze

Fibromul uterin - cauze, simptome, consult de specialitate, tratament

Fibromul uterin este frecvent in randul femeilor cu varsta de peste 30 de ani. Acesta reprezinta o tumora benigna necanceroasa la nivelul uterului. Sa vedem de cate tipuri poate fi aceasta tumora, cum se manifesta si cum se trateaza!

In functie de localizare, fibromul uterin poate fi:

  • Intramural – cel mai comun. Se formeaza in peretele muscular al uterului si poate atinge dimensiuni foarte mari.
  • Subseros – se localizeaza pe partea externa a uterului. Poate atinge dimensiuni mari.
  • Submucos – mai rar. Apare in miometru, peretele uterului si poate conduce la sterilitate temporara si sangerari puternice.
  • Intraligamentar – rar. Se localizeaza la nivelul ligamentelor care sustin uterul in abdomen sau colului uterin.

Care sunt cauzele si simptomele fibromului uterin?

Cauzele propriu-zise nu au fost inca identificate. Totusi, exista o serie de factori de risc pentru aparitia acestei afectiuni:

  • Hormonii secretati de ovare (estrogen si progesteron) in mod dereglat pot determina dezvoltarea unui fibrom. De exemplu, in timpul sarcinii, hormonii pot fi secretati in exces, ceea ce duce la formarea acestei tumori.
  • Predispozitia genetica poate sta la baza aparitiei fibromului uterin. Cazurile din familie cu aceeasi afectiune pot creste riscul de a o dezvolta.
  • Varsta inaintata si greutatea in exces pot fi factori de risc ai fibromului.

Simptomele difera de la persoana la persoana. Unele femei pot suferi de aceasta afectiune fara sa resimta vreun simptom. Alte femei prezinta dureri abdominale sau de spate de la cele mai usoare la cele mai severe, sangerari menstruale abundente si dereglari menstruale (menstruatii prelungite sau dese, cheaguri de sange). Poate aparea nevoia de urinare mai des decat de obicei, deoarece este exercitata o presiune asupra vezicii urinare. Balonarea si durerile in timpul actului sexual pot fi si ele moduri de manifestare ale fibromului.

Consultul de specialitate

Controlul ginecologic poate fi o metoda de diagnostic a fibromului uterin. Medicul palpeaza organele genitale interne si simte eventualele proliferari neregulate.

Ecografia abdominala si cea intravaginala sunt metodele care apreciaza mai eficient existenta acestei tumori, dar si dimensiunile ei.

De asemenea, poate fi efectuat un examen RMN pentru a diagnostica aceasta afectiune.

Histeroscopia este o investigatie minim-invaziva ce se poate realiza pentru a depista aceasta afectiune. Se utilizeaza aparatul numit histeroscop. Acesta se introduce in cavitatea uterina prin colul uterin si permite vizualizarea acesteia.

Pentru ameliorarea simptomelor, pot fi urmate tratamente naturiste, sub supravegherea medicului. Acestea includ ingestia de acizi grasi esentiali care reduc inflamatia. Acestia se gasesc in cantitati mari in uleiul de peste si cel de seminte de in. Reechilibrarea hormonala se poate realiza cu ajutorul uleiului esential de cimbru. Ceaiul de zmeura este si el recomandat pentru afectiunile la nivelul organelor genitale interne feminine.

Tratamentul fibromului uterin

In urma diagnosticarii, medicul va decide tipul de tratament necesar care depinde de varsta pacientei, de localizarea tumorii si de dimensiunile acesteia.

Se poate prescrie tratament medicamentos hormonal pentru a regla aceasta functie si a reduce dimensiunile fibromului. Pentru reducerea simptomelor (dureri, sangerari) se utilizeaza antiinflamatoare si anticonceptionale.

Chirurgia laparoscopica se utilizeaza pentru a nu lasa cicatrici mari.

Metoda chirurgicala clasica se poate folosi pentru a indeparta fibromul, insa cicatricile ramase sunt foarte vizibile. In cazurile grave, in care fibromul are dimensiuni foarte mari, se poate realiza histerectomia – indepartarea totala a organelor genitale interne.

Procedura de embolizare este o metoda minim-invaziva nonchirurgicala ce se poate realiza pentru tratarea fibromului. Aceasta metoda se efectueaza cu ajutorul unor catetere care sunt introduse prin sistemul de vase de sange, pana la arterele uterine (care iriga inclusiv fibromul). Blocarea vaselor mici de la acest nivel nu va mai alimenta tumora cu sange, iar aceasta va fi distrusa cu timpul. Fibromul uterin ce se trateaza prin embolizare are un risc redus de recidiva. Procedura nu este dureroasa, nu lasa semne, iar recuperarea este rapida.

In concluzie, fibromul uterin este o afectiune ce poate fi diagnosticata si tratata prin multiple metode. Medicul va decide care este procedura potrivita pentru tine.

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare