Boli

#tratare fibrom #simptome fibrom #cauze fibrom #fibrom #fibrom uterin

Fibrom uterin: cauze, simptome, tratament

Fibromul uterin este o tumoare benigna care se poate forma pe suprafata interioara a cavitatii uterine, in interiorul peretelui uterin sau pe suprafata exterioara a acestuia. Fibroamele uterine pot varia ca dimensiuni, de la marimea unei boabe de fasole pana la marimea unui pepene galben. Fibromul uterin afecteaza peste 30% dintre femeile cu varsta de pana la 35 de ani si pana la 80% dintre femeile cu varsta de peste 50 de ani.

Cauzele fibromului uterin

Fibroamele uterine apar in special la femeile aflate la varsta reproducativa. Nu se stiu exact cauzele care duc la formarea fibroamelor, dar se pare ca o cauza este nivelul ridicat de estrogen din organism. Printre cauzele aparitiei fibroamelor uterine se mai numara anomaliile genetice sau anormalitati ale sistemului vascular.

Simptomele fibromului uterin

Chiar daca cele mai multe femei nu au simptome, sunt cateva semne care indica aparitia fibromului uterin cum ar fi durerile de spate sau de picioare, consitipatia, sangerari uterine dureroase sau abundente. Printre alte simptome se mai regasesc sangerarile menstruale abundente si perioade menstruale care pot ajunge la sapte sau mai multe zile, durere pelviana si/sau urinari frecvente.

Tipuri de fibrom uterin

Fibromul uterin este de mai multe tipuri, dupa cum urmeaza:

Fibroamele intramurale sunt cel mai intalnit tip de fibrom. Fibromul intramural este forma in peretele muscular al uterului.

Fibroamele subseroase se extind dincolo de peretele uterului si cresc in stratul uterin exterior. Tipul acesta de fibrom poate atinge dimenisini mari.

Fibroamele submucoase sunt situate sub endometru si cresc spre interiorul cavitatii uterine, ajungand sa modifice chiar si forma si marimea acesteia.

In cazuri rare, fibroamele se pot dezvolta la nivelul colului uterin, acestea fiind numite fibroame cervicale, sau la nivelul ligamentelor care sustin uterul, fiind numite fibroame intraligamentare.

Tratamentul fibromului uterin

Tratamentul este recomandat doar acelor femei care sufera din cauza simptomelor fibromului uterin. Daca fibromul nu afecteaza in niciun fel calitatea vietii, tratamentul nu este necesar.

Dar cand tratamentul este necesar, acesta poate fi sub forma de medicatie sau interventie chirurgicala. Locul in care se formeaza fibromul, severitatea simptomelor si dorinta de a avea un copil influenteaza modul in care afectiunea va fi tratata.

Antiinflamatoarele nesteroidiene, pastilele contraceptive si anumite dispozitive de plastic care se introduc in uter se folosesc pentru a trata fibroamele uterine, dar care se administreaza doar la recomandarea medicului.

Histerectomia: o histerectomie presupune indepartarea partiala sau totala a uterului. Acesta interventie se recomanda pentru tratarea fibroamelor extrem de mari sau a hemoragiilor excesive.

Miomectomia: reprezinta indepartarea fibromului de pe peretele muscular al uterului si este recomandata femeilor care vor sa aiba copii.

Ablatie endometriala: indepartarea partii din interiorul uterului poate ajuta daca fibroamele sunt langa suprafata interioara a uterului. Ablatia endometriala poate fi o alternativa la o histerectomie pentru unele femei care au fibroame.

Embolizarea fibroamelor uterine: este o modalitate minim invaziva de blocare a arterelor care furnizeaza sange la fibroamele uterine. Aceasta este o procedura care implica folosirea de tehnici angiografice in urma careia fibroamele nu vor mai aparea.

Interventiile chirurgicale cu laser sau ultrasunete sunt alte metode prin care fibroamele uterine pot fi inlaturate.

Citeste si: Poti ramane insarcinata daca ai fibrom uterin? Ce riscuri exista?

Surse foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare