Boli

#testosteron #sistem imunitar # estrogen #rezistenta boli

Femeia sau barbatul? Cine este, de fapt, sexul puternic

Femeile si barbatii sunt diferiti cand vine vorba despre felul in care lupta cu bolile. Femeile raspund mai bine la vaccinuri, au sanse mai mari de a supravietui cancerului si traiesc mai mult decat barbatii. Se pare ca motivul este sistemul imunitar mai puternic al femeilor in comparatie cu cel al barbatilor, care este "dezactivat" din cauza principalului hormon masculin, testosteronul.

Testosteronul dezactiveaza sistemul imunitar

Datorita testosteronului, se dezvolta anumite trasaturi tipic masculine: muschii, barba, dar si inclinatia de a intra in incurcaturi si a se certa mai des. In plus, hormonul masculin pune "pe pauza" sistemul imunitar.

Cercetatorii de la Clinica Mayo din SUA au descoperit in urma cu cativa ani ca un mijloc de a activa sistemul imunitar la soarecii de sex masculin este prin reducerea nivelului de testosteron.

Prin scaderea nivelului de testosteron este diminuat si timpul necesar de a-si reveni dupa chimioterapie. Astfel, barbatii ar putea lupta mai bine cu cancerul, daca nivelul de testosteron ar scadea, prin furnizarea organismului de estrogen. Cel putin acest experiment a functionat in cazul soarecilor, noteaza "Daily Mail".

Din cauza nivelului ridicat de testosteron, barbatii sunt mai predispusi la a dezvolta cancer de stomac decat femeile, care sunt "protejate" de hormonul feminin, estrogenul.

Studiile pe soareci au aratat ca indepartarea ovarelor la femele duce la pierderea protectiei impotriva acestui tip de cancer, in timp ce soarecii masculi carora le-a fost injectat estrogen au aratat mai multa rezistenta fata de aceasta boala.

Sistemul imunitar puternic poate deveni dusman

Totusi, sistemul imunitar puternic al femeilor se poate intoarce impotriva propriului organism. Din acest motiv, bolile autoimune, precum diabetul de tip 1, scleroza multipla sau artrita reumatoida, sunt mult mai frecvente la femei decat la barbati.

Toate aceste boli implica dezvoltarea unor procese inflamatorii puternice in organism. Cercetatorii de la Universitatea din Jena, Germania, au descoperit ca testosteronul ii protejeaza pe barbati de aceste boli.

"La femei, unele celule imunitare produc de doua ori mai multe proteine inflamatorii, in comparatie cu cele ale barbatilor", a declarat dr. Carlo Pergola, de la Institutul de Farmacie al Universitatii din Jena.

Tratarea enzimelor, care produc aceste proteine inflamatorii cu testosteron, ar putea duce la diminuarea productiei. Astfel, bolile autoimune ar putea fi tratate.

Un alt motiv pentru care femeile sunt mai predispuse la boli autoimune este legat de influenta pe care hormonul feminin o are asupra bacteriilor din intestin, se arata intr-un studiu publicat recent.

"Am descoperit o legatura intre diferitele tipuri de hormoni si comunitatea de bacterii pe care barbatii si femeile o au in intestin", a precizat profesorul Alexander Chervonsky, de la Departamentul de Patologie al Universitatii din Chicago.

Dupa un studiu de laborator, s-a descoperit ca soarecii masculi si femelele au acelasi tip de bacterie pana ajung la pubertate, cand hormonii sexuali determina aparitia unor diferente intre bacterii.

Asadar, la sexul masculin, spre deosebire de cel feminin, bacteriile intestinale specifice ar putea atenua raspunsul imun.

Femeile sunt mai puternice decat barbatii

Nu se cunoaste exact in ce fel testosteronul relaxeaza sistemul imunitar, dar, in ansamblu, femeile sunt mai puternice decat barbatii, sistemul lor imunitar este activ pentru o perioada indelungata si traiesc chiar mai mult decat acestia.

Sursa foto: prettymomguide.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului