Boli

#leziuni ale creierului #memorie vizuala #prosopagnosia #boli ciudate #boli rare #leziuni

Femeia care nu isi recunoaste propriul chip, din cauza unei boli bizare

Natalie Whitear, o britanica de 35 de ani, sotie si mama a doi copii, se lupta de trei ani cu o boala crunta, prosopagnosia. Asta inseamna ca nu isi recunoaste propria fata, dar nici pe cea a copiilor si a sotului, ceea ce i-a transformat viata intr-un cosmar. Unul fara iesire, caci afectiunea nu se poate trata.

Trece pe langa prieteni pe strada

Femeia s-a nascut cu boala, insa abia acum trei ani a inceput sa isi arate coltii. "Imi amintesc ca seful meu mi-a atras atentia ca ma port ciudat. Incepusem sa ma prezint unor persoane cu care lucram, dar eu ma purtam cu ele ca si cand le vedeam pentru prima data", spune femeia.

Si-a dat seama ca este ceva in neregula dupa ce a facut un test pe internet, in care i se cerea sa recunoasca fetele unor celebritati, insa Natalie nu a reusit. A mers la medic, unde a fost diagnosticata cu prosopagnosia.

Poate recunoaste obiecte, dar nu fete

Nu mai stie cum arata fata sotului si nici chipul celor doua fetite ale sale, insa descrie perfect ce inaltime au sau ce culoare are parul acestora.

"Recunosc oamenii dupa cum se imbraca, dupa felul in care merg, dupa sunetul vocii", marturisete femeia, care locuieste in oraselul Fareham. Exact asa procedeaza si cu familia. Stie ca fetita ei cea mare are parul cret si ii este mai usor sa o recunosca dupa acest lucru. De asemenea, face foarte multe poze ale membrilor familiei, pe care apoi le priveste indelung, in incercarea de a isi aminti fetele lor.

Sursa foto: dailymail.co.uk

Ii placea sa deseneze portrete si si-ar dori sa il creioneze pe cel al sotului sau, insa ii este imposibil, caci nu il poate vizualiza. Si privitul la televizor este un cosmar, mai ales la filme, caci nu recuoaste personajele.

"Am tendinta sa zambesc la toata lumea, ca nu cumva sa trec pe langa cineva cunoscut pe strada", spune Natalie, citata de dailymail.co.uk.

Prosopagnosia, o boala foarte rara

Prosopagnosia este o tulburare neurologica si afecteaza 2% din populatia de pe intreg Globul.

Se pare ca afectiune e cauzata de unele leziuni ale creierului. In timp ce unele persoane se nasc cu aceasta, la altele poate aparea in urma unui infarct sau a unui traumatism cranian.

Cum boala e incurabila, singura metoda de alinare a suferintei bolnavilor este "tratamentul compensatoriu", adica sunt stimulate celelalte simturi (auzul, mirosul si simtul tactil), pentru a-i recunoaste mai usor pe cei din jur.

Sursa foto principala: home.bt.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare