Boli

#aplicare fatete dentare #aspect dinti #fatete dentare #stomatolog #stomatologie

Fatete dentare - Corectam aspectul dintilor rapid si fara durere

La ora actuala cea mai buna solutie pentru infrumusetarea zambetului intr-un timp relativ scurt este reprezentata de fatete dentare, fiind o dovada a progresului tehnicilor non-invazive de restaurare dentara. Acestea functioneaza ca o imbracaminte si un scut pentru dantura, acoperind partea din fata a dintilor pentru o imbunatatire considerabila a aspectului si pentru corectarea imperfectiunilor.

Ce sunt fatetele dentare?

Putem sa ne gandim la fatete dentare ca la adevarate carcase de protectie pentru suprafata externa a dintelui, fiind proiectate special pentru a imbunatati forma sau culoarea sa. Folosind un adeziv de cimentare, ele se muleaza pe suprafata frontala a dintelui si il sigileaza impotriva cariilor si a imperfectiunilor date de diferentele de culoare, forma sau pozitie in raport cu ceilalti dinti. Practic, defectele dintilor din fata pot fi “mascate” la perfectie cu ajutorul acestor fatete dentare.

De cate tipuri sunt fatetele dentare?

Materiale compozite, ceramica presata sau zirconiu pot fi folosite la realizarea de fatete dentare. Cele din material compozit sunt inferioare calitativ fatetelor dentare din ceramica, dar au avantajul pretului scazut si al termenului de executie rapid.

La clinica Dental One, realizam fatete dentare din ceramica extrem de rezistente, care reusesc sa redea transluciditatea dintelui natural cu mare acuratete, sunt netede si impenetrabile, ceea ce inseamna ca in timp, dintii fatetati vor ramane stralucitori si albi ca in prima zi.

Cum se monteaza fatetele dentare?

Dupa evaluarea completa a danturii, medicul specialist realizeaza un model dentar prin care i se prezinta pacientului felul cum va arata cu fatete dentare si corectiile facute de acestea.

Pentru montarea efectiva a fatetelor, exista doua tipuri de proceduri. Procedura “no prep/mininal prep” presupune folosirea de fatete dentare subtiri de ceramica de pana la 0,3 mm, atasate direct pe suprafata dintilor, fara a fi necesara slefuirea in prealabil a smaltului dentar. Rezultatul este excelent din punct de vedere estetic si integrarea biologica a fatetelor este completa. Timpul de lucru necesar procedurii: 1 ora.

Procedura “prep” implica slefuirea minim invaziva a smaltului dentar inainte de aplicarea fatetelor. Aceste fatete dentare de pana la 0,5 mm functioneaza ca jumatati de coroana care se ataseaza dintelui prin inlocuirea smaltului dentar, procedeu necesar unei bune simetrii si alinieri. Interventia asupra dintelui este minimala, nefiind vorba de o indepartare a nervului ca in cazul aplicarii de coroane dentare. Procedura impune 2 sedinte de tratament pentru rezultate optime.

Procedurile nu necesita anestezie, pacientul nu resimte durere in timpul atasarii fatetelor dentare.

In ce cazuri va recomandam fatete dentare?

  • pentru acoperirea dintilor sparti, fisurati sau ciobiti;
  • pentru acoperirea dintilor colorati inesteticsau decolorati ca urmare a tratamentelor cu tetraciclina, fluoroza, obturatii coronare vechi, tratamente incorecte de canal;
  • pentru acoperirea dintilor cu pete;
  • pentru alinierea dintilor cu anomalii de forma: dinti prea mari sau prea mici, dinti strambi, cu forme inestetice;
  • pentru dinti pozitionati necorespunzator;
  • in cazul dintilor inghesuiti sau cu spatii intre ei. Fatetele inchid spatiile inestetice ale dintilor frontali – asa numita strungareata;
  • pentru acoperirea plombelor inestetice;
  • pentru acoperirea zambetului gingival.

In ce cazuri nu va recomandam fatete dentare?

Doar dintii sanatosi pot suporta aplicarea de fatete dentare! Daca exista probleme dentare serioase sau boli precum gingivita/parodontoza, se trateaza mai intai afectiunile si abia apoi se aplica fatetele de ceramica. Daca dintii sunt degradati sau fracturati, nu se pot aplica fatete dentare, fiind necesare coroane dentare.

In cazuri de bruxism (strangere sau scrasnire involuntara din dinti) de asemenea, nu se recomanda fatete dentare, ele putand fi ciobite sau sparte ca urmare a afectiunii.

In cazuri de probleme ortodontice cu un anumit grad de severitate, se recomanda purtarea aparatului dentar pentru atingerea rezultatelor dorite. Doar in cazul unor afectiuni ortodontice usoare pot fi atasate fatete dentare.

Clinica Dental One realizeaza zilnic corectii si restaurari de zambete prin fatete dentare. Aspectul natural si perfectiunea estetica sunt premise obtinute cu aportul celor mai buni medici specialisti si al tehnicienilor dentari de inalta clasa, care se asigura ca fiecare fateta isi indeplineste rolul functional si estetic. Totul pentru un zambet impecabil, care isi mentine frumusetea si sanatatea pe termen lung.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare